In de brief wijst Artsen voor Gaza de vervangend minister er op dat in de afgelopen 3 maanden al meer dan 500 zorgverleners om het leven zijn gebracht in Gaza.1  Dat is dubbel zo veel als in conflicten over de hele wereld bij elkaar in de voorgaande jaren.2 Normaal gesproken worden in lijn met internationaal oorlogsrecht gezondheidsinstellingen en -werkers zo veel mogelijk beschermd in oorlogen. De huidige aanvallen van het Israëlische leger zijn volgens Artsen voor Gaza daarom een gevaarlijk precedent voor gezondheidszorg over de hele wereld. Bovendien is er in Gaza een schrijnend tekort aan medische middelen. Veel operaties zoals amputaties of keizersneden moeten zonder pijnstilling worden uitgevoerd. Anesthesioloog en woordvoerder van Artsen voor Gaza, Sara Galli: “Dat raakt ons als professionals, en als mensen, heel diep.”

Artsen voor Gaza doet een dringend beroep op demissionair minister Helder om zich sterk te maken voor een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren en ongehinderde humanitaire toegang tot Gaza. Hoewel de zorgverleners de eerdere financiële toezeggingen voor medische hulp in Egypte waarderen, zijn deze stappen volgens hen ontoereikend.3 “Einde aan het geweld is de eerste voorwaarde voor herstel,” zo stellen zij. De artsen roepen de minister daarom op om alle beschikbare diplomatieke middelen te benutten om de aanvallen te stoppen. “Het ministerie van VWS dient zich hard te maken de toegankelijkheid van zorg wereldwijd, en dus ook in Gaza.”

De afbraak van het zorgsysteem in Gaza, met nog slechts een handvol operationele ziekenhuizen en ambulances, in combinatie met slechte hygiene en een acuut te kort aan water en voedingsmiddelen, baart grote zorgen. Artsen voor Gaza vraagt niet alleen om een staakt-het-vuren maar ook om een actieve bijdrage van de minister om de gezondheidszorg in Gaza te herstellen. Dit omvat de levering van medische middelen, de inzet van gekwalificeerd personeel en gespecialiseerde zorg ter ondersteuning van het herstel en de wederopbouw van het gezondheidssysteem.

Achtergrond Artsen voor Gaza

Artsen voor Gaza is een collectief van zorgmedewerkers in Nederland dat sinds medio oktober opkomt voor het waarborgen van de gezondheidszorg in Gaza. Met de artseneed als leidraad, roept het collectief haar collega’s op om de stilte te doorbreken en zich uit te spreken in solidariteit met zorgverleners in Gaza.

Noten
1. UNHCR (2023). “Gaza: UN expert condemns ‘unrelenting war’ on health system amid airstrikes on hospitals and health workers.” Retrieved 15-01-2024, from https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/12/gaza-un-expert-condemns-unrelenting-war-health-system-amid-airstrikes.
2. Safeguarding Health in Conflict (2024) “Attacked and Threatened: Health Care at Risk.” Retrieved 15-01-2024, 2024, from https://mapaction-maps.herokuapp.com/health.
3. Kuipers, M. (2023). Kamerbrief over medische hulp aan patiënten uit Gaza in Egypte. Tweede Kamer Den Haag Rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/12/12/kamerbrief-over-medische-hulp-aan-patienten-uit-gaza-in-egypte.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.