Magister van de Orde Gerard Timoner OP is deze week uit Rome overgekomen naar Rotterdam, om de feestelijke opheffing van de Nederlandse Orde te bekrachtigen door het decreet tot opheffing van de Nederlandse provincie voor te lezen. Tientallen broeders uit België en Nederland vierden hun samengaan.

Ook kozen de Nederlandse broeders een nieuwe vicaris en twee raadsleden. Dat werden René Dinklo OP, die ‘s ochtends nog provinciaal was, en Stefan Mangnus OP en Michael-Dominique Magielse OP. De provinciaal van België – en nu dus ook Nederland – Philippe Cochinaux OP, bekleedt die functie tot het kapittel van de Belgische provincie, dan inclusief het Nederlandse vicariaat, in december van dit jaar.

De Belgische provincie, vernoemd naar Sint Thomas van Aquino, is zelf ook een samenvoeging, van de Vlaamse en Waalse dominicanen. De Belgen hebben ingezet op internationalisering en hebben inmiddels Poolse, Vietnamese, Congolese en Indiase broeders opgenomen.

In zijn preek tijdens de eucharistieviering prees magister Gerard Timoner de ‘synodaliteit’, de gemeenschappelijke kracht van de fusie. Die was ook voelbaar bij de hartelijke en blije ontmoeting na het officiële moment van de ’transfiliatie’, het overgaan van de Nederlandse broeders naar de Belgische provincie.

Niettemin is het aantal kloostergemeenschappen in Nederland (in Berg en Dal, Huissen, Rotterdam en Zwolle) erg kwetsbaar geworden. Na het laatste Nederlandse kapittel, afgelopen september, is een werkgroep aan de slag gegaan met de vraag waar de komende jaren in Nederland dominicaanse presentie mogelijk is.

Dit proces is nog in volle gang. Voor eind van het jaar, wanneer de Belgische provincie haar kapittel houdt, moet hierover meer duidelijk zijn.

Dominicaans studiecentrum

De Dominicanen in Nederland kenden lange tijd een eigen theologisch studiecentrum waaraan theologen als Erik Borgman en Manuela Kalsky verbonden waren. Mede vanuit dit studiecentrum is begin 21e eeuw NieuwWij.nl opgericht.

Lees ook

DSTS 1994-1998

Theologie tussen verschil en verbondenheid (1)

Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. Deel 1: ontstaan en beginjaren

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.