De March to Gaza is een samenwerking tussen internationale mensenrechtenorganisaties, vredesactivisten en maatschappelijke bewegingen wereldwijd. Bij de grens tussen Egypte en Gaza zullen de deelnemers een kamp opzetten om de aandacht te vestigen op de illegale blokkade van Gaza. Ook eisen de deelnemers dat er vrije toegang komt voor humanitaire hulp en wederopbouw, conform internationaal recht.

“De Israëlische staat hongert de Palestijnen in Gaza elke dag verder uit, terwijl er bij de grensovergang kilometers aan trucks klaar staan met noodhulp. Tegelijkertijd zijn we iedere dag getuige van bombardementen op scholen, ziekenhuizen en tentenkampen vol ontheemde burgers”, zegt Kotesh. ”Als overheden geen stappen zetten, moeten burgers het doen,” benadrukt hij namens de Nederlandse delegatie van de March to Gaza. “Deze actie is daarom juist nú nodig. Steeds meer politici roepen op tot het stoppen van de genocide in Gaza, maar vanuit overheden worden er nog steeds geen concrete stappen genomen.”

1749425138810

De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders gezien dat de politiek niet handelt, waardoor de genocide op de Palestijnen straffeloos voort kan duren. Ondanks de talloze waarschuwingen en rapporten van het Internationaal Gerechtshof, VN-experts, mensenrechtenorganisaties, ngo’s en academici houdt Den Haag zich schrijnend stil.
Mohammed Kotesh: “Na de Tweede Wereldoorlog zijn duidelijke wetten en regels opgesteld om te voorkomen dat landen en entiteiten straffeloos oorlogsmisdaden kunnen plegen en hele volkeren kunnen onderdrukken of verdrijven. Alle staten ter wereld hebben de formele verplichting om zich in te zetten om genocide te voorkomen. Aangezien staten nu niet voldoen aan deze verplichting, nemen burgers van over de hele wereld de morele verplichting op zich om op te komen voor mensenrechten.”

Artsen voor Gaza

Onder de deelnemers van deze Global March to Gaza zijn Nederlandse zorgverleners, aangesloten bij het landelijk zorgcollectief Artsen voor Gaza. “De gezondheidszorg hoort beschermd te zijn onder het internationaal recht. Desondanks zien we dat Israël alle ziekenhuizen in Gaza heeft gebombardeerd en meer dan 1400 zorgverleners heeft vermoord. Juist als artsen hebben we de plicht om ons hiertegen uit te spreken”, zegt Lotta Plomp, arts-onderzoeker neurologie en immunologie aan het Erasmus MC en een coördinator van Artsen voor Gaza. “Er vindt genocide plaats. Als overheden geen stappen zetten, moeten wij het doen. Letterlijk: we lopen te voet naar Gaza.”

“Zelf heb ik vier maanden in de Westelijke Jordaanoever doorgebracht, voor een stage bij de Verenigde Naties. Ik zag daar met eigen ogen hoeveel onrecht de Palestijnen wordt aangedaan. Wat er in Gaza gebeurt​, raakt me”, aldus Plomp.

Volgens Dana Mustafa, Associate Professor bij de pathologie aan het Erasmus MC, is het een morele verantwoordelijkheid om op te staan in solidariteit met de Palestijnen. Mustafa noemt de doelbewuste uithongering en afbraak van medische zorg een zware misdaad. Mustafa: “Deze mars is een oproep voor rechtvaardigheid en het verdedigen van menselijke waardigheid. Wij willen niet medeplichtig zijn aan het leed van de Palestijnen en roepen onze overheden op om actie te ondernemen.”

Ook Ineke Palm loopt mee. Als epidemioloog is zij bezorgd dat het dodental, met inmiddels meer dan 55.000 geregistreerde doden, nog verder zal oplopen. Palm: “Het uithongeren moet stoppen. De wereld kan niet blijven zwijgen, terwijl zich voor onze ogen een genocide afspeelt.”

Lees ook

Gaza_kinderen-strand

“Gaza is een hele liefdevolle samenleving”

Kunstenares Suzanne Groothuis over de mooie kanten van Gaza

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.