‘Su-Shi’ staat voor Sunni en Shia en is een knipoog naar de grootste stromingen binnen islam. Maar volgens de organisatoren staat het ook voor ‘van soenni tot sjia en alles daartussen en daarbuiten’.

Intrafaith

De organisatie is vier jaar geleden begonnen met het organiseren van intrareligieuze iftars omdat de spanningen tussen verschillende moslimgemeenschappen in Nederland en België toenamen tijdens het verloop van de Arabische lente met als verdrietig hoogtepunt de aanslag op een moskee in Brussel waarbij de lokale imam het leven liet.

Syr is een not for profit sociale onderneming, gestart vanuit de motivatie lokaal een bijdrage te leveren aan de participatie van nieuwe Nederlanders in en rondom Utrecht. In de eerste plaats door kansen te bieden op het gebied van carrière en opleiding, maar ook door discussie aan te zwengelen over zaken als diversiteit en inclusie.

Veilige ruimte

Zowel Su-Shi als Syr stellen zich ten doel een veilige ruimte te creëren waarbinnen mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact komen en in gesprek kunnen gaan. Toen Su-Shi vier jaar geleden voor het eerst samenkwam was dit nog met een kleine groep van twaalf vertrouwelingen. De jaren erop groeide de opkomst naar hun events volgens hun ‘olievlekformule’, die zich richt op langzame groei door nieuwe gasten bij een volgend evenement mensen uit hun eigen omgeving mee te laten nemen.

Omdat beide organisaties als motto ‘eenheid in verscheidenheid’ hebben en Syr sinds vorig jaar ook jaarlijkse iftars organiseert hebben beiden de handen ineen geslagen. Dit bleek een succesformule. De koks kregen de ruimte een typische (en buitengewoon lekkere) Syrische iftar te verzorgen en de gasten werden vermaakt met een ‘meet and greet’ ‘stoelendans’ waarbij om de twee minuten werd gewisseld van gesprekspartner. De gasten kwamen van Voorburg tot Maastricht en van Drenthe tot Brugge.

Naast gasten uit de moslimgemeenschappen trok het evenement ook mensen zonder islamitische achtergrond. Een geslaagde avond met veel interactie uit alle mogelijke lagen van de samenleving. Omdat al binnen enkele dagen zo ontzettend veel aanmeldingen binnenkwamen is besloten twee iftaravonden te organiseren. Vanavond, vrijdag 23 juni, worden weer ruim vijftig gasten verwacht.

Voor meer informatie zie: www.su-shi.org en www.restaurantsyr.nl 

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.