Want oom agent hoort tot de boerkabrigade. Dat zijn de agenten die, als het kabinet zijn zin krijgt, Donnerbonnen moeten uitschrijven. Een mooie combinatie wordt dat: deeltijds werken bij de dierenpolitie, de animal cops, bedacht door PVV-er Dion Graus, en deeltijds bij de boerkabrigade, bedacht door PVV-er Geert Wilders. Het is maar dat u weet wie het land regeert.

Nee, de zusters boffen. Want het boerkaverbod geldt alleen voor gelaatsbedekkende kleding die slechts de ogen – of zelfs die niet – vrijlaat, dus ook voor de bivakmuts en de integraalhelm. Als we nog een Elfstedentocht krijgen, weet u dus waar u rekening mee moet houden: chequeboekje in uw achterzak, om onderweg de Donnerbon te kunnen betalen.

Op het moment dat ik dit schrijf, is de wet op gelaatsbedekkende kleding door de ministerraad aangenomen. Nu gaat hij een tweede keer de Tweede Kamer in. Daar was een eerste voorstel gesneuveld, mede door vernietigende kritiek van de Raad van State. Nu mag de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Liesbeth Spies, de wet in de Kamer verdedigen. Toch stel ik voor de bekeuringen die gaan volgen als de wet wordt aangenomen, geen Spiesbonnen maar Donnerbonnen te noemen. Ere wie ere toekomt. Het was immers minister Donner die, vóór hij naar zijn droombaan bij de Raad van State vertrok, zijn oren liet hangen naar de volksmenner die al in 2005 in de Tweede Kamer een voorstel tot invoering van een boerkaverbod indiende.

Ons vaderland is in gevaar, want er zijn misschien wel 150 moslima’s die een boerka dragen. Dat zijn er ongeveer evenveel als er rooms-katholieke slotzusters zijn met een sluier en kap. Maar het vaderland wordt nu gered, dankzij Geert Wilders en zijn paladijnen Piet Hein Donner en Liesbeth Spies. België en Frankrijk hebben al sinds een jaar een boerkaverbod, en kijk eens hoe goed het weer met die landen gaat. België heeft zelfs weer een regering.

Er is één lichtpuntje: met carnaval mag de boerka aan. Want met carnaval mag alles, nou ja, bijna alles. Alleen sneu voor de tandartsen, want die moeten dan voortaan werken. Alle slotzusters gaan immers voortaan met carnaval naar de tandarts. Want alleen dan kan het zonder het risico op een Donnerbon.

Peter-Nissen-2015-groot

Peter Nissen

Hoogleraar, predikant, cultuur-en kerkhistoricus

Peter Nissen is hoogleraar Spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en predikant van de remonstrantse gemeente van …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.