Het initiatief voor Tegentij komt van de Ekklesia Amsterdam. “We kiezen er nadrukkelijk voor om actuele thema’s als vertrekpunt te nemen, in plaats van het verhaal. Niet omdat dat een beter vertrekpunt is,” zegt Bart-Jan van Gaart, voorzitter van het bestuur van Tegentij, “Er huist zelfs een zeker risico in: immers, dat vertrekpunt kleurt onze blik op een verhaal en daarvan moeten we ons scherp bewust zijn. Toch kiezen we voor deze insteek, omdat we merken dat heel veel mensen niet weten waarom ze, bij wijze van spreken, Exodus zouden moeten lezen, maar wel willen nadenken over thema’s waarvoor dat boek een interessante spiegel voor zou zijn.”

Diverse theologen en andere denkers zijn betrokken bij het nieuwe platform. Het comité van aanbeveling bestaat uit theoloog Huub Oosterhuis, televisiepresentator Annemiek Schrijver, rabbijn Lody van de Kamp, Islamdeskundige Enis Odaci en theoloog Claartje Kruijf.

Maatschappelijke thema's

Bij Tegentij staan maatschappelijke en persoonlijke thema’s centraal. Het gaat bijvoorbeeld om onderwerpen als migratie, racisme, de verhouding tussen jodendom, christendom en islam en persoonlijke thema’s als hoop en je eigen biografie. Deze verhalen kunnen ook in de geseculariseerde samenleving boeiende en actuele spiegels zijn, stelt Tegentij in een persbericht.

Initiatieven om te reflecteren op persoonlijke en maatschappelijke thema’s gebeurt op meer plaatsen, in Amsterdam onder andere via de School of Life en de Vrije Academie.
“Wij menen dat Tegentij een interessante – en belangrijke – aanvulling is op dergelijke initiatieven, omdat wij verhalen centraal stellen die zulke plekken veelal links laten liggen”, zegt Van Gaart.

Programma

In het najaar beginnen de eerste programma’s, op een aantal locaties in Amsterdam. De programma’s gaan onder andere over poezië, de Islam, de Koran en over witheid en andere privileges. Ook is er een interviewserie over In het voorjaar van 2021 wordt ook een online aanbod aangeboden. Meer informatie is te vinden op www.tegentij.nl

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.