Smartphones zijn de meest populaire elektronica ter wereld, en de milieu-impact is duizelingwekkend. Volgens een recent rapport van Deloitte werden in 2022 zo’n 1,4 miljard smartphones gebouwd, met een gemiddelde levensduur van twee tot vijf jaar. De grote merken brengen voortdurend nieuwe toestellen op de markt en doen er alles aan om de consument ervan te overtuigen dat die de laatste snufjes hard nodig heeft.

Fairphone is een buitenbeentje in die markt. De Nederlandse fabrikant zet meer in op duurzaamheid: toestellen die zo lang mogelijk meegaan en zoveel mogelijk te herstellen zijn. Het nieuwste toestel, de Fairphone 5, schroeft de ambitie op tot een voorziene levensduur van acht jaar – een eeuwigheid in smartphoneland.

De fabrikant biedt acht jaar ondersteuning en heeft de telefoon zo gebouwd dat de gebruiker zelf de tien meest voorkomende reparaties kan uitvoeren zonder technische kennis. Zo zijn de batterij, de camera of het beeldscherm makkelijk na te bestellen en zelf te verwisselen,

Het bedrijf belooft het nieuwe toestel ook minstens acht jaar te blijven ondersteunen met reservestukken en software- en veiligheidsupdates.

De nieuwe telefoon werkt zoveel mogelijk met materialen die niet uit conflictgebieden komen of via kinderarbeid gewonnen zijn. Voor het nieuwe model is 70 procent van de gebruikte stoffen nu gegarandeerd vrij van misstanden, fors meer dan de 40 procent in het vorige model.

Schermafbeelding 2022-02-22 002500

Inter Press Service

IPS Vlaanderen is een nieuwsagentschap dat dagelijks persklare artikelen levert aan Vlaamse en Nederlandse nieuwsmedia. De focus ligt …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.