Het onderzoeksproject Mapping Slavery is vanuit de VU begonnen in 2012. Het eerste boek was de Gids Slavernijverleden Amsterdam (2014), als tweede de gids Dutch New York Histories (2017) over Nederlands New York en van de Amsterdamse gids verscheen een tweede uitgebreide druk (2018). Nu presenteert het project de gids over heel Nederland, met 100 locaties van noord naar zuid. Het boek wordt in Den Haag aangeboden aan de vertegenwoordiger van de minister van Onderwijs, Barbera Wolfensberger (Directeur-Generaal Cultuur & Media), aan verschillende instanties met nationale betekenis, en aan onderzoekers die bij het boek betrokken zijn geweest.

Keerzijde

De Gids Slavernijverleden Nederland laat de keerzijde zien van deze periode: honderd plaatsen in Nederland die verbonden zijn met het slavernijverleden, niet alleen in steden als Amsterdam en Middelburg, maar over het hele land verspreid, van Enkuizen tot Coevorden, van Groningen tot Limburg. VU-onderzoeker en initiator van de publicatie Dienke Hondius: “Het punt dat we vooral willen maken is dat er overal nog sporen van te vinden zijn, wij bieden hiervoor een begin en nodigen de lezers uit verder te zoeken. Ook presenteren we een educatief project en nieuw wetenschappelijk onderzoek.”

Nieuwe locaties

Ook plaatsen die men niet zo snel met slavernij zou associëren, komen aan bod. Sassenheim bijvoorbeeld, begin van de achttiende eeuw een geliefde locatie voor Amsterdamse slaveneigenaren die hun fortuin hadden gemaakt in ’de West’, waar nazaten van tot slaaf gemaakten en slavenhouders hun koloniale herkomst hebben teruggevonden. Of het koffiehuis in Leeuwarden, hoek Nieuwestad Wirdumerdijk dat in de gids werd opgenomen omdat de bewoner, Jan Herlein, er de Beschryvinge van de volk-plantinge Zuriname schreef, het allereerste boek over deze kolonie met een unieke uiteenzetting over de omgang van de witte bewoners met de tot slaaf gemaakten. Lees hier het artikel over de publicatie op de website van Trouw.

Mapping Slavernij

Gids-slavernij-VU

Naast de locaties bevat de gids een aantal themapagina’s: nazaten, de rol van de kerk, begraafplaatsen van Afrikanen en Aziaten in Nederland en de rol van de Nederlandse wetgeving bij de rechtvaardiging van slavernij, alsmede twee thematische kaarten: ‘Buitenhuizen, landgoederen en koloniale verbanden’ en ‘Woonplaatsen van gecompenseerde slaveneigenaren in Nederland in 1863’.

De Gids Slavernijverleden Nederland is onderdeel van het project Mapping Slavery over het Nederlandse slavernijverleden en het hiermee verbonden erfgoed. Mapping Slavery NL brengt de historische plaatsen in kaart van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk. Eerder verschenen Gids Slavernijverleden Amsterdam en Geschiedenissen van Nederlands New York.

Boekgegevens

Titel: Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide the Netherlands  | Auteurs: Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam & Jennifer Tosch | Vormgeving: Bert Brouwenstijn | Kaarten: Bert Brouwenstijn en Jaap Fokkema | ISBN: 9789460225048 | Bindwijze: Paperback | Aantal pagina’s: 160 pagina’s tweetalige gids Nederlands / Engels |  Verkoopprijs: EUR 15,00  | verschijningsdatum 5 april 2019

Bron: VU

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.