Scherer verweeft gedetailleerde interpretatie van oude Boeddhistische teksten in een tiental talen met Boeddhistische kritisch-constructieve reflectie (“dharmologie”). Daaruit blijken de Boeddhistische tradities verre van wereldafwijzend. Aan de hand van Feministische, Crip, en Queer theorie laat Scherer het verschil zien tussen de bevrijdende dharma (de leer) en de onderdrukkende contexten van de leer die soms in de teksten te vinden zijn.

Als toonaangevende Boeddhistische Queer ‘theoloog’ ziet Scherer de noodzaak voor een sterk sociaal-actief boeddhistische inzet juist op de filosofische basis van ego-onthechting en pleit voor een inclusieve en moedig maatschappelijk betrokken Boeddhisme in Nederland en wereldwijd.

Donderdag 7 april 2022 – 15.45 uur
Tranen van de Leegte: Contextuele dharmologie en boeddhistische bevrijdingshermeneutiek. Oratie door prof. dr. B. Scherer op 7 april 2022 om 15.45 uur. Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit Religie en Theologie. De oratie is tevens online te volgen. https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.