De diversiteit binnen de moslimgemeenschap is enorm. Ondanks alle polemiek kan niemand spreken uit naam van ‘de moslims’. Velen worstelen met de vraag hoe een echt goede moslim te zijn, wat het betekent om moslim te zijn, hoe te leven in de geest van islam en hoe dat past in de huidige Nederlandse samenleving. Een televisiereeks die de vinger legt op een aantal dilemma’s van de huidige tijd.
Moslims Zoals Wij is de Nederlandse versie van de BBC-serie Muslims Like Us uit 2016, die werd bekroond met een prestigieuze BAFTA Award. Nadien werd ook een Australische versie gemaakt.
De acht hoofdpersonen die het tien dagen met elkaar uit moeten houden:
Fitria Jelyta
Indonesisch, 27 jaar, getrouwd. Geboren in Jakarta, op 8-jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland verhuisd. Nu woonachtig in Almere. Werkzaam in Utrecht voor een NGO klimaatverandering. Ziet zichzelf als conservatief én als ‘groene moslima’.
Arbi El Ayachi
Vlaams-Marokkaanse comedian, 42, jaar, getrouwd, woont in Rotterdam. Traditioneel islamitisch opgevoed; naarmate hij ouder werd heeft hij meer zijn eigen visie op de islam ontwikkeld. Voelt zich vaak in een hokje gestopt, waarin hij zich niet thuisvoelt.









Joanne Boerema
Nederlands, 27 jaar, woont in Amsterdam. Heeft affiniteit met het soefisme. Is zich drie jaar geleden gaan verdiepen in de islam, noemt zich moslima sinds december 2017. Studeert Joodse en Hebreeuwse studies.
Döne Fil
Geboren en getogen Amsterdammer, 37 jaar met half Turkse en Indonesische roots. Opgegroeid in een interreligieus gezin. Kwam 2010 uit de kast als lesbienne. Als mensenrechtenactiviste is zij o.a. ook actief binnen de LHBTI gemeenschap – ze was o.a. organisator van de eerste Turkse boot op de Amsterdamse Gay Pride 2012.
Hazjir Adil
Geboren in Afghanistan, 27 jaar, op 8-jarige leeftijd met ouders en zus naar Nederland gevlucht. Woont in Utrecht. Vrijzinnige moslim. Houdt van een feestje. Noemde zich eerst agnost, zit nu midden in een lange zoektocht om een trotse moslim te zijn. Werkte tot de zomer van 2018 als barman. Studeert nu bedrijfseconomie.
Cemil Yilmaz
Arabisch-Turkse roots, 34 jaar, woont in Den Haag. Geboren in het oosten van Nederland, noemt zichzelf een Arabisch-Turkse Tukker. Opiniemaker en sociaal ondernemer, kritisch en verbindend. Is partner in een sociaal innovatiebureau dat raciale en sociale gelijkwaardigheid bevordert.
Selma Omari
Marokkaans-Iraakse achtergrond, 24 jaar, woont in Rotterdam. Bekende vlogger. Zoekt grenzen op, vertoont zich wel eens ‘gewaagd’ gekleed in haar vlogs. Verdiept zich in haar geloof – bidt 5 keer per dag, vast, volgt online lezingen over Islam.
Mohamed Hassan Abdulahi
Geboren in Saoedi-Arabië tijdens bedevaart van zijn Somalische ouders. Is 25 jaar, woont in Schiedam. Op 3-jarige leeftijd naar Nederland gekomen wegens medische redenen. Is 99 procent blind. Beschouwt zijn 1 procent zicht als ‘veel’. Studeert psychologie, werkt daarnaast in een restaurant. Orthodox.
Nederlandse versie van bekroonde Britse serie Muslims Like Us
Uitzendingen: maandag 17 t/m vrijdag 21 december 2018, 22.55 uur, NPO 2 (NTR)
Echte moslims mengen niet met de andere sexe in dezelfde woonruimte.
Het zou toepasselijker zijn als de titel” zeer liberale moslims als wij” luidde!
Er zijn zoveel interpretaties van de islam tot mijn grootste ergenis!
Blijf bij de kern van de islam zoals het ons nagelaten is door de laatste boodschapper Mohamed vrede zij met hem.
Je krijgt nu weer een programma van allerlei persoonlijke opvattingen dat er weer een verknipte beeld wordt weergegeven aan degene die echt zoekt naar de waarheid.
Laat de islam puur blijven en onveranderd, niet zoals de joden en christenen hebben gedaan met hun geschriften!
En sinds wanneer behoort soefisme tot de zuivere leer van onze laatste profeet?
Dan vraag ik mij af wat die deelneemster daar doet?
Genoeg verkeerde signalen dus.
Ongetwijfeld voelen sommige van deze mensen in het programma zich net als jij, en dat is juist goed. Het is daar namelijk het doel om in dialoog te gaan. Daar is niet zoveel mis mee, toch? Zoals je al zegt: er zijn veel interpretaties van de islam. Deze interpretaties zullen vast vragen hebben aan elkaar of meningen over anderen hebben.
Dat mensen er soms anders over denken kan ergerlijk voelen, zoals je beschrijft. Vermoedelijk zal het echter altijd gebeuren dat sommige mensen er andere denkbeelden op nahouden. Het lijkt dus eerder de kunst om in gesprek te blijven en wederzijds respect te creëren.
Als mensen in dialoog gaan over de islam is het ergens wel handig als mensen wel de juiste kennis van de islam hebben.
De islam is duidelijk en volledig. In andere woorden, een discussie is niet echt mogelijk. De richtlijnen zijn bepaald en uitgelegd (in de soennah). Daar waar er meningsverschil is over hetgeen wat niet verplicht is heb je altijd de ”geleerden” die je kan raadplegen.
Als je als persoon de regeles van de islam niet toepast zoals die horen, omdat je vindt dat het ander kan/moet/hoort, dan ga je de basis van de islam voorbij. Ik hoef je niet uit te leggen wat het ”woord” Islam” betekend?
Dus in andere woorden, bij deze mensen is er sprake van een overtuiging. Geen geloof. En een overtuiging is helaas niet voldoende binnen de islam.
Dus wie zich niet houdt aan de regels verdient een correcte en op kennis gebaseerde uitleg over de islam. Op de manier als hoe de profeet naseeha zou geven. Willen zij deze kennis niet toepassen dan mogen ze nog zo geloven in Allah, maar alleen dat is niet voldoende…
Ergens moeten ze zich ook beseffen dat door het podium die ze krijgen met dit programma hele jonge moslims een ander beeld gaan krijgen van de islam, en hun wellicht kunnen gaan volgen.. Met alle gevolgen van dien…
De mensen in dit programma voelen zich misschien wel net als jij, maar dat mag ook. Het doel is namelijk om in dialoog te gaan over de islam. Erover praten met elkaar kan altijd, toch? Er zijn nu eenmaal veel interpretaties en visies op de islam, zoals je al beschrijft. Het ligt dus voor de hand dat we daarover met elkaar in gesprek gaan. Zowel als blijk van respect als om te bespreken hoe we met zo’n situatie om moeten gaan.
Je punt over het beeld dat zo kan worden weergegeven is begrijpelijk; het blijft echter de verantwoordelijkheid van anderen dat zij niet alles op tv voor waarheid aannemen. Daar kan je sommigen maar weinig in beïnvloeden.
Ik sluit mij toch aan bij het zeer duidelijke antwoord van rachid.
Er is geen behoefte aan dialoog, de islam is zeer duidelijk en de Koran ook, bij het weglaten van slechts 1 letter uit een aya uit de Koran val je al door de mand zogezegd.
Het is onmogelijk om de Koran te veranderen,zoals de andere geschriften .
De Koran is niet corrupt .
Maar ieder heeft zijn eigen logica en past de islam toe zodat het in zijn of haar eigen straatje past.
Dus wat is dan de uitkomst van een dergelijk programma?
Nog meer verwarring?, ik zou mij niet interesseren hoe een soefi of shia de “ islam” uitlegt
Wat rachid ook benadrukt daar hebben wij de grote geleerden voor en de 4 wetscholen die een leidraad verschaffen.
Alle overleveringen zijn op waarheid getest zodat wij een betrouwbaar beeld krijgen van hoe wij de islam moeten beleven.
Hoe dan ook ik betwijfel of het programma veel intresse op gaat wekken.
De moslim met een beetje kennis zal al snel afhaken aan gebrek aan nuttige informatie over de zuivere leer van de islam.
Het gaat hier over individuele moslims met hun eigen beleving. Dat is wat Islam op de eerste plaats over gaat. Het zijn geen geleerden of dergelijke, maar gewoon mensen zoals jij en ik. Ik kijk er al naar uit!