Als Joodse student hoopt Noa samen met een andere Joodse student en twee moslim-studenten (alle drie van andere universiteiten dan de Universiteit Utrecht) aan te tonen dat ondanks de heftige terreurdaad van Hamas in oktober vorig jaar als reactie op de al decennia bestaande onderdrukking van het Palestijnse volk, en de brute reactie van Israël daarop (volgens deskundigen een genocide), respectvolle gesprekken over de situatie mogelijk zijn.
Het initiatief werd gelanceerd tijdens een tv-optreden bij Humberto Tan, daarna volgde onder meer bijeenkomsten op onderwijsinstellingen en bedrijfsbezoeken. Zo gingen de vier langs bij de Hogeschool Utrecht en bij de NOS.
De jury noemt Noa “een rolmodel voor ons allemaal”. “Haar werk herinnert ons eraan dat we, ongeacht de complexiteit en de moeilijkheid van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, altijd kunnen kiezen voor samenwerking en begrip”, zo staat in een laudatio te lezen.
Zelf zegt Noa in een video met de twee genomineerden die voorafgaand aan de prijsuitreiking werd getoond: “Door met elkaar in gesprek te gaan, ontdek je meer overeenkomsten dan je in eerste instantie denkt. Hierdoor kunnen we meer saamhorigheid en verbinding creëren in de Nederlandse samenleving.”
De andere genomineerde was UU-biologiestudent Kjeld Werther. Hij zet zich op verschillende manieren in voor de bescherming van de oceanen.