Het PAC heeft een open brief gepubliceerd die tevens geldt als oproep aan premier Rutte. “Alsof Aziatische discriminatie niet bestaat,” schrijft het PAC. “Alsof de bijna 58.000 handtekeningen, de meer dan 3000 meldingen en vele aangiftes er niet toe doen. Dat geldt ook voor de pijn en de gevoelens van de grote aantallen Nederlanders met Aziatische roots.”

Op 6 februari jl. was het kwetsende lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ op de muziek van carnavalskraker ‘Wij vieren feest’ te horen bij Talpa-zender Radio 10 in de show van dj Lex Gaarthuis. Daarin werd opgeroepen om geen Chinees meer te eten in verband met mogelijke besmetting door het Corona-virus. Het lied leidde tot onrust en verbijstering bij veel Aziatische Nederlanders en beslist niet alleen bij hen.

“Artistieke vrijheden zijn uiterst belangrijk. Daar staan we allemaal achter,” schrijft het PanAsian Collective (PAC). “Maar had het OM niet een groter gebaar en een sterker statement naar buiten kunnen brengen? Als handreiking aan de vele mensen die geraakt zijn en die dag in dag uit, soms al jarenlang te maken hebben met agressie. Dit liedje deed immers emmers overlopen en veroorzaakte veel incidenten. Denk maar eens aan het meisje dat in Tilburg aan enkele jongens vroeg om het gewraakte liedje niet te zingen. Dat leverde haar een hersenschudding op.”

Het PAC vraagt zich af waarom het OM de timing in zijn uitspraak of overweging niet heeft meegenomen. “Het feit, dat het ‘coronalied’ bewust is gelanceerd de dag na het aannemen door de Tweede Kamer van de motie-Ellemeet c.s. die inhoudt dat racistische en discriminerende uitlatingen over het coronavirus tegen mensen met een Chinese achtergrond ontoelaatbaar is. En waarom tellen in de uitspraak van het OM de meer dan 3000 discriminatiemeldingen en bijna 58.000 handtekeningen onder onze petitie ‘Wij zijn geen Virussen’ niet mee?”

“Terwijl wij ons allen (terecht) sterk maken voor #blacklivesmatter, hebben veel jonge en jongvolwassen Nederlandse Aziaten het gevoel dat zij weer niet worden gehoord. En dat ondanks alles – de ‘grapjes’, de ‘liedjes’ en de vele pijnlijke littekens die zij door de jaren hebben opgelopen – wonden weer langzaam opengaan.”

En de briefschrijvers besluiten: “Beste minister-president Rutte, als u ‘ik normeer hier: dit land accepteert dit niet’, daadwerkelijk meent, laat ons dat dan weten. Vertel ons, dat het liedje dat zoveel impact heeft op Aziatische Nederlanders, zoveel zout in de wonden strooit en zoveel extra leed heeft veroorzaakt, domweg niet kan. Immers, ook wij zijn volwaardige burgers en ook wij hebben het recht om voor onszelf op te komen… Wij staan voor een gelijkwaardige behandeling van iedere inwoner van Nederland.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.