De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Amsterdam Center for Religion and Sustainable Development, het VU Expertisecentrum voor Religie en Samenleving en de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformatie (UvH). De discussie wordt gemodereerd door dr. Jan-Jorrit Hasselaar (VU) en prof. dr. Manuela Kalsky (UvH) die sinds 1 februari jl. de Karen Armstrong Leerstoel bekleedt.

Programma

16.00 uur: opening (zaal open vanaf 15.30 uur).

Filmmaker Mark Verkerk, regisseur van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad, bespreekt de relatie tussen mens en ondergrondse natuur aan de hand van fragmenten uit zijn nieuwe film Onder het Maaiveld. Gesprek met Pim Martens over zijn boek ‘De heilige natuur: Niet-westerse stemmen over dieren, mensen en klimaat’. Muzikaal intermezzo: ‘Alles wat we hebben’ door Roos Meijer. Lezing door Karen Armstrong: Heilige Natuur? In haar lezing gaat Armstrong in op de vraag waarom het belangrijk is de natuur juist nu ‘sacred’ te noemen. Hoe gingen  en gaan levensbeschouwelijke tradities om met ‘de heiligheid van de natuur’ en wat betekent dat nu voor onze omgang met de natuur te midden van de klimaatcrisis en het stikstofdebat? Na de lezing is er een paneldiscussie en de bijeenkomst eindigt met een receptie vanaf 18.00 uur.

Karen Armstrong is een beroemde Britse bestsellerauteur van boeken over religie en samenleving. Haar laatste boek is ‘Sacred Nature: Restoring Our Ancient Bond with the Natural World’.

Pim Martens is hoogleraar planetaire gezondheid, decaan van Maastricht University College en wetenschapper. Hij integreert wetenschappelijke kennis met zijn passie voor dieren en natuur. In 2022 publiceerde hij ‘De Heilige Natuur: Niet-westerse stemmen over dier, mens en klimaat’.

Mark Verkerk is filmmaker met meer dan dertig jaar ervaring op het gebied van regie, camera, montage en scenario’s. Hij is bekend van bioscoopfilms als: De Nieuwe Wildernis (2013), Holland – The Living Delta (2015) en Wild Amsterdam (2018).

Roos Meijer
is singer-songwriter en heeft net haar eerste album geproduceerd.

Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar op de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties aan de Universiteit voor Humanistiek, Utrecht.

Jan Jorrit Hasselaar, econoom en theoloog, is directeur van het Amsterdam Centre for Religion & Sustainable Development (Vrije Universiteit Amsterdam). In maart verschijnt zijn publicatie ‘Climate Change, Radical Uncertainty and Hope. Theologie en economie in gesprek’.

Locatie: NU Building van de VU, De Boelelaan 1111, 1081 HV Amsterdam.

Aanmelden kan via dit digitale formulier vóór 27 maart.

Er zijn ook andere activiteiten in het kader van de Maand van de Heilige Natuur. Op 29 maart: Interdisciplinaire en interreligieuze perspectieven op de heilige natuur (academische conferentie) en 15 april: Breekbare aarde: Een mis voor het universum (publieksevenement/voorstelling).

Lees ook

karena

Recensie van ‘De Heilige Natuur’ van Karen Armstrong

Bekende religiewetenschapper houdt eenzijdige westerse cultuur een spiegel voor

Karen-Armstrong-portret-Timothy-Allen

Karen Armstrong: “Onze wereld gaat niet overleven als we zo doorgaan”

Karen Armstrong ontvangt een eredoctoraat aan de VU. Hoog tijd voor een diepte-interview.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.