De Nederlandse politiek en samenleving moeten ondubbelzinnig hun steun uitspreken voor de emancipatie van vrouwen en homo’s én volop ruimte geven aan orthodoxe moslims. Dat zei Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, afgelopen zaterdag op een bijeenkomst van de PvdA in Utrecht.

Eerder riep Marcouch moslims al op verdraagzaam en tolerant om te gaan met homoseksualiteit, zodat dit onderwerp weer bespreekbaar wordt. Marcouch erkent dat op homoseksualiteit onder moslims nog een groot taboe rust. Volgens hem moet dat doorbroken worden.

Marcouch is trots op jongeren die voor hun geaardheid uit durven te komen. In een recent interview op Maroc.nl vertelde Marcouch: ‘Zolang jongeren niet voor hun eigen keuzes durven uit te komen, leiden veel van hen een dubbelleven. Ik vind het verschrikkelijk dat moslimhomo’s niet uit de kast kunnen komen. Maar uiteindelijk moet de homoseksueel dat zelf doen’.

Als de Nederlandse politiek en samenleving ook orthodoxe moslims de ruimte geven hun geloof uit te oefenen, laten zij daarmee zien de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel te hebben, stelt Marcouch.

‘Wat de godsdienstvrijheid een moderne samenleving waard is, toont zich altijd in de omgang met de orthodox gelovige’, aldus Marcouch. ‘Die doet vreemd. Die is lastig. Maar juist daar moet de vrijheid zich bewijzen. In principe moet de samenleving de orthodox gelovige zo goed mogelijk verdragen’.

Marcouch stelde dat de Nederlandse ‘islampolitiek’ verder zou moeten bestaan uit het bestrijden van extremistisch geweld. Dat is volgens hem ‘een plaag’. Maar politici die bang zijn voor de islamisering van Nederland hebben het volgens Marcouch bij het verkeerde eind.

‘In de werkelijkheid speelt zich voor onze ogen het omgekeerde af. We zijn met zijn allen getuige van de vernederlandsing van de islam’.

Marcouch is het verder eens met voormalig minister Ella Vogelaar vam Integratie toen ze zei dat de islam onderdeel wordt van de Nederlandse tradities. ‘Sterker nog: ze formuleerde het veel te voorzichtig. De islam is al een Nederlandse godsdienst’.

Bron: COC

Nog geen reactie — begin het gesprek.