Middeleeuwse kaartenmakers kenden niet de hele wereld en de onbekende delen lieten ze vaak maar wit. ‘Hier zijn draken’ of ‘waar de leeuwen zijn’, schreven ze er dan bij, maar soms ook ‘Eldorado’ of zelfs ‘het Paradijs’.

Onszelf voorbij gaat over veranderende gemeenschappen vandaag de dag. En vooral over de vraag of het verlies of winst oplevert om over de grenzen van de eigen identiteit heen te kijken.

Volgens velen in de samenleving zijn we onszelf in het proces van integratie en multi-culti geheel voorbijgelopen. Anderen vinden dat we zo’n stap ‘voorbij ons eigen erf’ eerst maar eens moeten zetten.

Een team van theologen en andere wetenschappers onderzoekt in dit boek hoe politieke partijen, kerken, theatergezelschappen en andere groepen hun grenzen trekken – en overschrijden. Hoe stellen zij zich de wereld voorbij hun eigen grenzen voor? Als het domein van een bedreigende ander? Of ligt daar juist een braakliggend terrein vol mogelijkheden voor eigen nog niet verwerkelijkte projecten? En welke politieke consequenties hebben die verschillende voorstellingen?

Met bijdragen van: Hanneke Arts-Honselaar, Jonneke Bekkenkamp, Kees den Biesen, Kees de Groot, André Lascaris, Edgar Meij, Peter Nissen, Marleen Rensen, Maarten de Rijke, Inez van der Spek en Joris Verheijen.

Boekgegevens:
Titel: Onszelf voorbij. Over de grenzen van verbondenheid | Auteur: Joris Verheijen en Jonneke Bekkenkamp (red.) | Uitgeverij: Parthenon | ISBN: 9789079578 276 | Aantal pag.: 224 | Verschijnt: 1 september 2011
Klik hier voor meer informatie.

Bron: Uitgeverij Parthenon

Nog geen reactie — begin het gesprek.