De bijeenkomst bracht de verhalen van de tien bahá’í-vrouwen uit Shiraz in beeld. Sprekers waren speciaal gezant religie en levensovertuiging Bea Ten Tusscher, CDA-Tweede Kamerlid René Peters, VN-jongerenvertegenwoordiger Fenna Timsi en vrouwenactiviste Mansoureh Shojaee.

Bea ten Tusscher sprak over het belang van vrijheid van religie en levensovertuiging, zowel in Nederland als in Iran en benadrukte het belang om hiervoor in gezamenlijkheid te strijden. Mansoureh Shojaee verbond op een bijzondere manier haar persoonlijke ervaringen in Iran, waar zij zelf gevangen heeft gezeten vanwege haar strijd voor vrouwenrechten, met de overtuigingen van de tien bahá’í-vrouwen van Shiraz.

Fenna Timsi benadrukte de unieke rol die jongeren spelen in de samenleving en legde de link met de tien vrouwen waarvan de meeste begin twintig waren. Ze sprak ook over de creativiteit, gebruik van sociale media, kunst en muziek die huidige jongeren inzetten voor vreedzame verandering.

Tweede Kamerlid René Peters herinnerde ons eraan dat rechtvaardigheid en liefde niet vanzelfsprekend zijn: “Wij hebben de opdracht om liefde te tonen. We hebben handen, maar niet om mee te slaan, niet om wraak te nemen maar om te zegenen, omhelzen, om bruggen te bouwen naar een toekomst voor iedereen. Zo bezien is de dood van moedige vrouwen wel nutteloos, maar niet voor niets.”

IMG_9572
Panel v.l.n.r. zittend: Mansoureh Shojaee, Bea ten Tusscher, Fenna Timsi en Pejman Djavdan

Pejman Djavdan, toen een bahá’í-jongere in Iran, deelde zijn verhaal met het publiek. Hoe hij deze gebeurtenis van dichtbij heeft beleefd terwijl hij en zijn familie de oversteek naar Nederland maakten om een nieuw bestaan op te bouwen.

Het panel werd omlijst met muzikale bijdragen en een ontroerend verhaal over Mona Mahmoudnejad, de jongste vrouw die op 17-jarige leeftijd werd opgehangen. De vrouwen werden één voor één opgehangen, in het holst van de nacht, waarbij ze elk getuige moesten zijn van de dood van de volgende vrouw in een schrijnende poging om hen te dwingen hun geloof af te zweren. Niemand deed dat.

Tot slot riep Karlijn van der Voort, Bureau Public Affairs van de Nederlandse Bahá’í-gemeenschap, eenieder op om deel te nemen aan een wereldwijde Twitter-storm op zondag 18 juni, ‘s avonds tussen 19.30 en 21.30 uur, met de hashtag #OurStoryIsOne. “Met deze twitterstorm proberen wij de bahá’ís en alle Iraniërs een hart onder de riem te steken door zoveel mogelijk tweets in dit tijdsbestek te tweeten. Deze hashtag wordt dan wereldwijd gebruikt, en wij roepen u op zoveel mogelijk te tweeten of alle tweets met deze hashtag te retweeten.” Ook komt ze graag in contact met Nederlandse ngo’s, kunstenaars en supporters van mensenrechten voor creatieve uitingen: “De campagne #OurStoryIsOne duurt een jaar lang en roept op tot artistieke bijdragen en publieke verklaringen die het gedeelde verhaal laten zien dat bestaat tussen alle groepen in Iran en hun offers en inspanningen voor gelijkwaardigheid.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met [email protected].

Lees ook

Documentary_Event-140-2048×1206

Film en gesprek over vervolging bahá’ís in Iran bieden ook hoop

Nieuw Wij ontsluit documentaire en panelgesprek over verdrukte bahá’ís

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.