Pop-up Mosque kijkt met een nieuwe blik naar traditionele Islamitische kunstmanifestaties en transformaties. Dit uit zich in de vorm van persoonlijk bewustzijn en esthetische percepties, waarbij Pop-Up Mosque fungeert als een “Soefi extravaganza”. Het Soefi gedachtegoed heeft zijn oorsprong in de Islam en is gebaseerd op een spirituele levenshouding, waarbij psychologie, filosofie en religie samenkomen en de mens helpt bij het vrijer denken over knelpunten en beperkingen in het leven. Pop-Up Mosque onderzoekt de relatie tussen religieuze en culturele waarden en normen in samenlevingen door alle politieke lading weg te nemen en hier op een intieme manier met elkaar bij stil te staan.

De kunstenaars in deze expositie leggen de nadruk op de schoonheid van de Islamitische cultuur en laten zien hoe technische precisie en artistieke visies succesvol samengaan. Tegelijkertijd presenteren zij een taal dat niet alleen gerelateerd is aan een van de aspecten van de Islam, maar ook de schoonheid laten zien van het Soefisme dat helemaal past in deze tijd. Dat doen zij door vijf kunstwerken te presenteren.

Ecologische identiteit

Het cijfer ‘5’ verwijst naar de vijf dagelijkse gebeden waarmee de moskee de dag definieert. Deze vijf dagelijkse gebeden zijn qua tijdstip gerelateerd aan de stand van de zon. Met deze ecologische identiteit willen de kunstenaars het publiek meenemen langs vijf reizen/ vijf concepten / vijf kunstwerken door de tentoonstelling.

Spiritualiteit

Pop-up Mosque laat ons bewust stil staan bij onze eigen waarden en normen en onze blik op de toekomst. De kunstenaars tonen een nieuwe kijk op de samenleving, maar zijn zelf gevangen in concepten/ beelden die voorheen beschadigd en gewijzigd zijn. Pop-Up Mosque is een representatie van spiritualiteit en rekent af met het stereotyperend beeld van de Islam en dat is een mystieke reis op zich.

Meer informatie is te vinden op de website van CBK Zuidoost.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.