De twee minderjarige beschuldigden zijn in maart al tot gevangenisstraffen veroordeeld, meldt CPT Nederland op zijn website. “Ondanks gebrek aan bewijs in een zaak die aan alle kanten rammelt.”

Op 8 september 2020 brandde het beruchte kamp Moria op Lesbos af. De langdurige brand is goed gedocumenteerd. Hiermee kwamen het Europese grensbeleid en de onmenselijke omstandigheden in de Europese Hotspotkampen weer in de schijnwerpers te staan.

De brand werd door de autoriteiten niet gezien en geduid als gevolg van de onveilige omstandigheden en de belabberde opzet van het kamp. Griekenland arresteerde zes jonge Afghaanse migranten en presenteerde hen als daders en enige aanstichters van het vuur. “Hiermee werd geprobeerd het publieke debat over de omstandigheden in het kamp en daarmee samenhangende politieke verantwoordelijkheid in te dammen,” meent CPT Nederland.

De branden vonden plaats terwijl er 12.000 mensen in het kamp woonden, er bijna zes maanden zeer beperkte bewegingsvrijheid was, en het aantal Covid-19 gevallen en de angst voor besmetting snel toenam.

“Niet enkel ontkennen de autoriteiten alle verantwoordelijkheid, er is meer reden om aan te nemen dat de verdachten geen eerlijk proces te wachten staat. De verdachten zijn vanaf hun arrestatie direct als schuldig aangemerkt. Slechts een week na de brand wist de Griekse minister van migratie en asiel al te melden dat het kamp in brand was gestoken door zes Afghaanse vluchtelingen, die gearresteerd zijn. Vijf van de Moria 6 waren minderjarig in de tijd van hun arrestatie, maar slechts twee van hen zijn door Griekenland als zodanig erkend en veroordeeld op grond van het jeugdrecht.”

"Willekeurig gearresteerd en veroordeeld"

De zaak van de Moria 6 is volgens CPT Nederland niet uniek. “Al eerder werden migranten willekeurig gearresteerd en veroordeeld in Griekenland. Deze praktijk is vast onderdeel van het Europese grensbeleid. Het huidige politieke klimaat leidt er echter toe dat de criminalisering van migratie almaar toeneemt, net als de illegale pushbacks van migranten door diezelfde autoriteiten.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.