Wat heeft het geloof met het klimaat te maken?

Juist gelovigen voelen zich vaak betrokken bij het klimaat. Want vraagt ons geloof niet om een zorgzame omgang met de aarde en onze medemens?

Paus Fransiscus bracht in 2016 zijn Laudato Si uit waarin hij ons als gelovigen aansprak en opriep om onze verantwoordelijkheid te nemen voor deze aarde die ons is toevertrouwd. We moeten haar  “behoeden en bewaren”.

Waarom moeten maatregelen zo snel genomen worden?

Volgens wetenschappers moeten er zo snel ingrijpende maatregelen genomen worden vanwege het groeiende risico op zelfversterkende effecten in de natuur. In dat geval kan klimaatverandering zich in een versneld tempo onomkeerbaar voortzetten. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de uitstoot van broeikasgassen per direct gaat dalen. Politici zijn nu via “de klimaattafels” bezig met klimaatbeleid, maar het is niet zeker of hier afdoende maatregelen uit voort komen.

Toch moeten nu al vele mensen hun geboortegrond verlaten omdat ze er niet meer kunnen leven wegens droogte, overstromingen, orkanen of ernstige vervuiling. Allerlei planten en dieren gaan nu al dood.

De ‘Groene Kerken’ van Nederland nemen het initiatief om van zich te laten horen. Wij roepen ook u op om, als gelovige mensen uit vele richtingen, gezamenlijk mee te lopen in de landelijke mars voor het klimaat.

klimaatmars

Waar lopen wij precies voor?

Wij willen aan onze regering laten zien dat er veel draagvlak is in Nederland voor een stevig klimaatbeleid. Het gaat iedereen aan; klimaat mag geen politiek item zijn van rechts of links.

We willen dat onze regering nu doortastend en snel maatregelen gaat nemen.

We willen ook dat onze regering rechtvaardige maatregelen neemt. Laten de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

We hopen dat u wilt meewerken en anderen uit uw geloofsgemeenschap wilt motiveren om ook mee te doen.

U kunt ons bereiken via het mailadres: groenekerkenadam@gmail.com.

Als u daar een bericht achter laat, bellen of mailen wij u terug. Mocht u niets of niet snel genoeg iets van ons horen kijk dan voor meer informatie op de website Groenekerken.nl.

Hartelijke groet,

Hanna van der Horst en Elske Scholte
Namens de ‘Groene Kerken’ en de Coördinatie Klimaatmars 10 maart
Tel. 06-22778284

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.