Ontwikkeling en vormgeving buurtkapel

Tot voor kort was de huidige kapel een opruimplek voor spullen van één van de vele activiteiten die in de Oranjekerk plaatsvinden. De ruimte was ooit onderdeel van één van de entreeportalen van de kerk toen die op zondagochtenden nog honderden kerkgangers telde. Bij de grote verbouwing van de kerk in de jaren ’90 van de vorige eeuw veranderde deze functie. Bij de nog altijd grote toeloop de hele week door, ontstond in de Zomercommissie van ds. Marleen Kemink het idee juist de buurt te dienen met een eigen ruimte die voor stilte en reflectie zou kunnen worden gebruikt en zo ontstond het idee van een ‘buurtkapel’.

Ontwerper Joanne Zwart: “Met een groep betrokken mensen uit kerk en buurt zijn we gaan nadenken over behoeften en wensen. Als het een ruimte voor de buurt wordt, wat heeft deze dan nodig? De uitkomsten van de workshop zijn uitgangspunt geweest voor de aanpak van de ruimte. Het is een ruimte geworden met een rustige basis. En de mogelijkheid voor een wisselende invulling. Wanneer specifiek gebruik wenselijk is, bijvoorbeeld om een al dan niet bekende buurtbewoner die is overleden, te gedenken, dan is dat ook mogelijk.”

Opening buurtkapel door stadsdeelbestuurder Flora Breemer

Op zondag 8 september a.s. om 11.30 uur wordt de kapel officieel geopend. De kapel is al langere tijd informeel in gebruik. De kapel wordt geopend door Flora Breemer, bestuurder van het Amsterdamse stadsdeel Zuid. Wielie Elhorst, vervangend predikant en coördinator van de opening: “We vinden het passend dat juist een vertegenwoordiger van het stadsdeel de buurtkapel komt openen. De kapel is als buurtkapel een publieke plaats en in het publieke domein vindt reflectie op levensvragen en zingevingsvragen een logische plek. Dat is niet exclusief voorbehouden aan gelovige mensen.”

Oranjekerk – in het hart van de Pijp

De buurtkapel is een initiatief van de Oranjekerkgemeente, een wijkgemeente van de Protestantse Kerk Amsterdam. In deze kerk huist sinds 1903 een kerkelijke gemeente. Meer dan een gebouw is de Oranjekerk een plek, waar het de hele week een komen en gaan van mensen is. Rian Buijse, voorzitter van de kerkenraad: “De buurtkapel onderstreept dat wij een open en gastvrije kerk willen zijn, waar werkelijk iedereen welkom is. De gemeenteleden hebben al een plek van bezinning in de kerk, nu heeft de buurt dat ook. Of je gelovig bent of niet, maakt niet uit.”

De opening van de buurtkapel vindt plaats op zondag 8 september a.s. om 11.30 uur. Adres: Tweede Van der Helststraat 1-3. Voorafgaand, om 10.00 uur, begint de zondagse viering. Om 12.00 uur wordt er gezamenlijk geluncht in de inloopruimte van de kerk. Meer informatie over de Oranjekerkgemeente, zie: www.oranjekerkamsterdam.nl.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.