Ik lees zulke berichten met enig gegniffel. Wie weet hoe haatdragend gewone Amerikaanse diplomaten en mensen van de CIA met elkaar omgingen in de tijd dat de Afghanen in oorlog waren met de Russen, kan hier een glimlach niet onderdrukken. De CIA heeft jaren en jaren miljoenen dollars gepompt in het Afghaanse verzet en ging soms dwars tegen de officiële Amerikaanse politiek in.

Osama is groot geworden doordat hij de Afghanen ging helpen in hun strijd tegen de Russen. Hij ging eerst met zijn familie in de Pakistaanse grensstad Peshawar wonen en financierde in 1986 zijn eerste opleidingskamp in een gebied dicht tegen de Pakistaanse grens aan. Toen de Russen in 1989 Afghanistan verlieten kwam Osama steeds meer onder invloed van moslims met extremistische ideeën. Hij bracht zijn familie in 1990 weer naar Jedda in Saoedi-Arabië en begon gaandeweg een oorlog tegen corrupte wereldleiders, tegen Israël, tegen Amerika. Hij startte zijn jihad in Zuid-Jemen. Al-Qaida werd opgericht en gaandeweg werden de aanslagen groter en brutaler: Zo pleegde hij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 en een aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in Jemen in 2000. De aanslag op 11 september op de Twin Towers in New York vestigde zijn naam voorgoed en was de aanleiding voor de Verenigde Staten om een wereldwijde oorlog te beginnen tegen het terrorisme, te beginnen met een oorlog in Afghanistan.

Wie zich grondig wil verdiepen in deze achtergronden leze het boek van Steve Coll, getiteld Ghost Wars, ISBN 978-0-14-102080-8, een zeer goed gedocumenteerd boek met uitgebreide informatie over de rol van de CIA, Afghanistan en Bin Laden vanaf het begin tot september 2001; zie o.a. p. 153vv. en 221vv.

Jaap Kraan

Jaap Kraan

Emeritus-predikant

Jaap Kraan (1945) is emeritus-predikant. Hij werkte in Appelscha, Nieuw-Vennep en Bergum. Van 1978-1985 was hij Stafmedewerker aan het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.