De Mobarak moskee is gebouwd door de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap en valt op door het uiterlijk, dat meer weg heeft van een villa dan van een moskee. Volgens de website Haagse Tijden liet de gemeente Den Haag het ontwerp voor het gebouw meerdere keren aanpassen, omdat een moskee niet in het straatbeeld zou passen.

De moskee had de eerste jaren geen koepel of minaretten; pas in de jaren zestig werden twee torenkoepels geplaatst. Minaretten kreeg het gebouw pas in 2005, bij de viering van het vijftig jarig bestaan. Het geld voor de bouw van de moskee werd bijeengebracht door de vrouwen van de Ahmadiyya gemeenschap.

Dienen van de mensheid

Eén van de voornaamste doelen van de Mobarak Moskee is het dienen van de mensheid, legt een woordvoerder van de moskee uit. Iedere week worden bijvoorbeeld maaltijden gedoneerd aan daklozen in Den Haag. Vanwege de coronamaatregelen zijn speciale festiviteiten rond het jubileum niet mogelijk.

Gemeenschap

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een islamitische organisatie die gelooft dat de langverwachte messias en hervormer is verschenen in de persoon van Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) uit Qadian (India). Ahmad zei de metaforische tweede komst van Jezus te zijn. Omdat Ahmadi-moslims ook geloven dat Ahmad een profeet is en hij de Koran opnieuw heeft uitgelegd, worden zij door andere moslims als ongelovigen gezien.

Wereldwijd heeft de gemeenschap enkele tientallen miljoenen leden, verdeeld over meer dan 200 landen. Zij zetten zich in voor de mensheid, bijvoorbeeld door de bouw van scholen en ziekenhuizen. Ook zijn in verschillende landen voedselprogramma’s opgezet en waterputten geslagen. In Nederland heeft de gemeenschap moskeeën in Den Haag, Almere, Nunspeet en Amsterdam.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.