In de Engelstalige verklaring Cry for Hope: a call to decisive action roepen zij alle christenen en kerken op om na te denken over de bezetting van de Palestijnse gebieden. Kerken hebben de ‘heilige plicht’ om hun geloofwaardigheid van het christelijk geloof overeind te houden, schrijven de organisaties. Die geloofwaardigheid gaat niet samen met het goedkeuren van de bezetting door Israël. “Wij verklaren, dat steun voor de onderdrukking van het Palestijnse volk, zowel passief als actief, door zwijgen, spreken of handelen, een zonde is.”
Acties
De organisaties stellen dat ‘de strijd om een einde te maken aan de onderdrukking van het Palestijnse volk’ op een beslissend moment gekomen is. Ze roepen christenen wereldwijd op om zich te verzetten tegen de de bezetting van de Palestijnse gebieden. Kerken moeten om te beginnen erkennen dat er nu een noodzaak is om in actie te komen tegen “het ontkennen van Palestijnse rechten en het misbruik van de Bijbel.” Ook moeten ze onderschrijven dat Palestijnen het recht hebben om zich te verzetten tegen de bezetting, onteigening en afschaffing van hun fundamentele rechten en moeten kerken naast de Palestijnen staan in hun geweldloze verzet.
Daarnaast moeten regeringen en wereldwijde organisaties opgeroepen worden om economische, politieke en diplomatieke middelen in te zetten om de schendingen van mensenrechten door Israël te laten stoppen. Initiatieven tussen Israëli en Palestijnen en constructieve interreligieuze ontmoetingen moeten ondersteund worden.
Bezorgdheid
“Wij doen deze oproep doen deze oproep vanuit onze bezorgdheid voor de toekomst van beide volken. In de woorden van Kairos Palestina is onze oproep geworteld in de logica van de liefde die als doel heeft zowel de verdrukker als de onderdrukte te bevrijden om een nieuwe samenleving te scheppen voor alle mensen van het land”, schrijven de twee organisaties.
Het probleem is dat bij dit conflict drie godsdiensten betrokken zijn en wel wereldwijd: Jodendom, christendom, islam. In mijn visie gaat het hier dan nook primair om een godsdienstprobleem. Deze drie godsdiensten hebben dan ook de opdracht om gezamenlijk naar een rechtvaardige vrede te streven. Door te bidden, zingen, spreken en te handelen. Het is dan ook de opdracht van synagoge, kerk en moskee tot een gemeenschappelijk en eensgezind vredesplan te komen. Een hulpmiddel kan zijn de novelle: De staat Palestina uitgeroepen 14 mei 2048, geschreven door Binjamin Shalom en Mohammed Salaam, waarin zij naar voren brengen dat door elkaar en het land tot zegen te zijn er vrede kan komen tussen Israel en de Palestijnen; vrede in het Midden-Oosten, vrede in de wereld. Het onmogelijke kan mogelijk worden, de religieuze leiders van joden, christenen en moslims kunnen een begin maken het onmogelijke, mogelijk te maken.