Borrmans is vanuit het huis van de Witte Paters in Parijs begraven. Borrmans was in het najaar gevallen en had daarbij gecompliceerde breuken opgelopen. Hij werd vanuit Lyon naar Parijs gebracht, maar dat mocht niet meer baten.

Borrmans heeft veel betekend voor de dialoog. Arabist Jan Slomp schrijft over hem: “Hij was de belangrijkste adviseur inzake islam van paus Johannes Paulus II. Hij was veertig jaar hoofdredacteur van Islamochristiana het drietalige  jaarboek voor Islamstudies van het Istituto Pontificale di Studi Arabi e Islamistica in Rome. Tijdens zijn emeritaat bleef hij boeken schrijven, gemiddeld één per jaar.  Maurice Borrmans was een groot Arabist. Hij doceerde die taal in Rome en was de woordvoerder bij dialogen met moslims uit de Arabische wereld.”

Over Borrmans’ dialoog met moslims

Geïnspireerd door het voorbeeld van de zalige Charles de Foucauld, trad Borrmans toe tot de Missionarisen van Afrika (White Fathers) en werd hij in 1949 tot priester gewijd in Tunesië. Hij doceerde later aan het Pauselijk Instituut voor Arabische en Islamitische Studies en stichtte zijn tijdschrift Islamochristiana, waar hij als redacteur van 1975 tot 2004 werkte.

In 1981 schreef pater Borrmans aan de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog herziene richtlijnen voor de dialoog tussen christenen en moslims. Het werk, geschreven in het Frans, werd later vertaald in het Engels (1990).

In 2006 vertelde pater Borrmans aan een conferentie in Vaticaanstad dat christelijke minderheden in moslimlanden “het risico lopen zondebokken te worden” als gevolg van gemakkelijke generalisaties en mengsels die oude vooroordelen en dromen van kruistochten of jihad doen herleven.”

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.