Waar hij zich vooral aan stoort is de mentaliteit van “voortdurend iets consumeren en opeisen, zonder te beseffen dat dat ook onderhouden moet worden”. Als voorbeeld noemt hij de vrijheid van meningsuiting: “Iedereen beroept zich er op, maar beseft niet dat daar de verplichting bij hoort om ook de vrijheid van meningsuiting van mensen waarmee je het fundamenteel oneens bent ook te onderhouden.”

De vrijheid van godsdienst, een ander voorbeeld waar Scheffer uitgebreid over spreekt, staat dan ook onder druk volgens hem. Zowel de groep PVV-sympathisanten als de orthodoxe religieuzen, met name christelijke en islamitische, willen niet inzien dat bij vrijheden ook verplichtingen ’tot onderhoud’ horen.

Scheffer concludeert: “Nederland als meerderheidssamenleving zich zal moeten openen voor een nieuwe gelovige gemeenschap. En zal moeten zoeken naar een manier waarop die gemeenschap zich hier thuis kan voelen. Maar de moslimgemeenschap in Nederland zal zich ook moeten realiseren: de manier waarop wij hier met ons geloof omgaan, als een gelovige gemeenschap te midden van andere gelovigen en ook ongelovigen, zal een andere zijn – de manier waarop we ons geloof praktiseren – dan in landen van herkomst waar dat geloof eigenlijk een quasi monopolie heeft op het maatschappelijke en religieuze leven. Nou, dat is aan beide kanten dus een ingewikkelde zoektocht waarin allerlei vooroordelen en gevestigde tradities opnieuw overdacht moeten worden. En dat maakt het dus ook zo’n fascinerende geschiedenis die zich nu afspeelt. Omdat het iedereen dwingt om na te denken over: wat zijn nou eigenlijk de grondslagen van deze samenleving?”

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.