Maar ook Europa doet te weinig om inspanningen voor vrede, zegt Zuppi. “De Europese Unie moet op alle mogelijke manieren proberen initiatieven voor vrede te steunen, in navolging van de uitnodiging van paus Franciscus voor een creatieve vrede.”
Wat zijn gesprekken in Kiev, Moskou en Washington – en binnenkort ook Peking – betreft, bemerkt Zuppi dat alle partijen wel vrede willen. Maar de motieven daarvoor lopen nogal uiteen. Tegelijk is het volgens hem belangrijk om duidelijk oog te blijven hebben voor de verantwoordelijkheden in dit conflict, waarbij duidelijk is wie de agressor is en wie slachtoffer. Zuppi is kritisch over nationalisme in het algemeen, dat vroeg of laat eerder tot verdeeldheid dan eenheid aanleiding geeft en dat ons doet vergeten dat wij allen tot dezelfde menselijke familie behoren.
Wat zijn eigen inspanningen betreft, zegt Zuppi dat paus Franciscus wil dat alle inspanningen ondersteund worden die tot de vrede kunnen bijdragen. “Zelfs de terugkeer van een enkel Oekraïens kind naar zijn huis is een manier om vrede te bevestigen en de logica van geweld te overwinnen.”
Vrede is volgens de kardinaal als een pad de berg op, “waarbij wij moeten blijven geloven dat er een manier bestaat om een rechtvaardige en veilige vrede te bereiken, niet met wapens maar met dialoog. Dat vereist garanties en verantwoordelijkheid van iedereen. Het impliceert dat wij de moeilijkheden onder ogen durven zien en ervan overtuigd zijn dat de vrede moet zegevieren.”
Bron: Kathpress.at / Il Fatto Quotidiano / Kerknet.be.