De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie in samenwerking met plaatselijke kerken. De kerken zorgen voor (eenvoudig)onderdak en eten onderweg voor de pelgrims. Met de pelgrimstocht willen kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en hun rol daarin.

“We organiseren deze tocht omdat we ons bewust zijn van de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd,” zo schrijven de initiatiefnemers. “De allerarmsten hebben het meest te lijden. Klimaatgerechtigheid is voor ons daarom van groot belang. Daarmee geven de handen en voeten aan de opdracht om de ander lief te hebben. We roepen christenen en kerken met deze tocht op om letterlijk en figuurlijk stappen te zetten. Zo willen we dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de bewustwording richting christenen over hoe zij kunnen zorgdragen voor de schepping.”

Het gezamenlijk optrekken van kerken wordt gezien als teken van kracht. “We zien als GroeneKerken en Vastenactie dat een gezamenlijke stem positieve invloed kan hebben op de samenleving en op besluitvorming vanuit de overheid.”

Wat gaat er gebeuren?

Elke dag lopen zo’n dertig pelgrims een route van 25 kilometer. Ze lopen van stad naar stad. In elke stad worden de pelgrims opgevangen door de plaatselijke kerken. Zij zorgen voor onderdak en eten. Overal organiseren de kerken activiteiten, soms samen met de pelgrims.

Er wordt gewerkt aan een ontvangstmoment op 30 september in Borne (bij de Duitse grens), een actiedag op 6 oktober in Amersfoort, een landelijke etappe op 10 oktober van Amsterdam naar Hoofddorp en een Klimaatbrief van kerken. Op 11 oktober vertrekken de pelgrims vanuit IJmuiden met de boot uit Nederland richting het Verenigd Koninkrijk om daar de pelgrimstocht te vervolgen.

NL-Logo-Klimaatpelgrimstocht-Transparent

De etappe door Nederland

1 oktober: Borne-Goor
2 oktober: Goor-Colmschate
3 oktober: Colmschate-Apeldoorn
4 oktober: Apeldoorn-Voorthuizen
5 oktober: Voorthuizen-Amersfoort
6 oktober: Actiedag in Amersfoort
7 oktober: Amersfoort-Zeist
8 oktober: Zeist-Maarssen
9 oktober: Maarssen-Amsterdam ZO
10 oktober: Amsterdam ZO-Hoofddorp
11 oktober: Hoofddorp-IJmuiden

Meer informatie is te vinden op een speciale website van Groene Kerken over de Nederlandse etappe van de internationale klimaatpelgrimstocht.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.