Volgens de initiatiefnemers van de petitie is geestelijke verzorging niet voor iedereen betaalbaar. Ze schrijven: “Volgens de huidige regeling voor ‘geestelijke verzorging thuis’ kunnen enkel vijftigplussers en mensen in de palliatieve fase beroep doen op een vergoeding. Hierdoor worden veel groepen uitgesloten. Hebben getroffenen – hoe jong of oud ook- van de coronacrisis, de toeslagenaffaire of een burn-out niet evenveel recht op geestelijke verzorging?”

Een ander bezwaar is dat geestelijke verzorging afhankelijk is van tijdelijke financiering. Zo is bij de aardbevingsramp in Groningen, veroorzaakt door gaswinning, een tijdelijke subsidie verstrekt voor geestelijke verzorging in de provincie Groningen. “Het is uiteraard goed dat de overheid het belang van geestelijke verzorging bij rampen erkent: mensen moeten ergens terecht kunnen met hun existentiële trauma’s en vragen,” zo stellen de initiatiefnemers. Maar wat zij minder goed vinden is dat de ondersteuning slechts tijdelijk is en de voortzetting ervan onzeker. “Rampen en crisissen hebben echter langetermijneffecten: ook na het hoogtepunt van een crisis kan je tegen levensvragen aanlopen. Heb je dan geen recht meer op ondersteuning door een geestelijke verzorger? Levensvragen zijn niet tijdelijk: ze horen bij je hele leven.”

Onder meer de volgende groepen kunnen vaak nergens terecht met hun levensvragen, zo meldt het Humanistisch Verbond: getroffenen van rampen en crisissen, systeemslachtoffers zoals mensen die verstrikt raken in overheidsprocessen waarbij hun leven ontwricht raakt, werkuitvallers en mensen die kampen met morele verwonding zoals oorlogsveteranen, ambulancepersoneel en vluchtelingen.

Het Humanistisch Verbond staat niet alleen in deze opvatting. Veel meer organisaties en betrokkenen zijn voor de uitbreiding van geestelijke verzorging. In deze campagne trekt het Humanistisch Verbond op met de Vereniging van Geestelijk Verzorgers (VGVZ) en het project Geestelijk Verzorging Thuis onder leiding van Agora.

Het tekenen van de petitie kan via deze webpagina.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.