Op woensdagavond 11 december a.s. gaan we het hebben over de betekenis van het begrip inclusie, waarom ‘inclusie’ en ‘diversiteit’ niet hetzelfde zijn, over goede en minder goede voorbeelden van inclusie en waarom polderen en polariseren beide nodig zijn om tot verandering te komen. Is inclusie de weg naar een nieuw wij?

Met in dit programma onder anderen Halleh Ghorashi, Jerry Afriyie, Fatima Elatik, Lody van de KampAbigail NorvilleChantal Suissa en Manuela Kalsky.

De moderator van dit programma is Zoë Papaikonomou, journalist, mediadocent en auteur ‘Heb je een boze moslim voor mij?’.

Programma

We  openen de avond met Manuela Kalsky. Waarom is een nieuw wij nodig? Vervolgens zal Halleh Ghorashi de term inclusie introduceren. In het panelgesprek met onder andere Abigail Norville staat vervolgens de vraag centraal: is inclusie de weg naar een nieuw wij?

Nadat we meer te weten zijn gekomen over het gebruik van de term ‘inclusie’, richten we ons op de vraag: Hoe komen we tot een nieuw wij? Jerry Afriyie introduceert de afweging tussen polderen en polariseren. In een panel gesprek met onder andere Chantal SuissaFatima Elatik en Lody van der Kamp kijken we naar hoe de weg naar een nieuw wij eruit moet zien.

Met bijdragen van

Manuela Kalsky
Manuela Kalsky’s werk staat het overbruggen van wij/zij tegenstellingen in de samenleving centraal. In dit kader zette zij in 2008 in samenwerking met het ministerie van VROM de website nieuwwij.nl op. Daarnaast is ze is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving en bekleedt ze de Eward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de Vrije Universiteit.

Halleh Ghorashi
Halleh Ghorashi is sinds september 2012 werkzaam als Hoogleraar Diversiteit en Integratie bij de afdeling Sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tevens is zij Kroonlid van de SER.

Abigail Norville
Abigail Norville is plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarvoor was ze onder andere directeur Human Resources, Ontwikkeling, Communicatie en Juridische Zaken bij de Gemeente Rotterdam, waar zij zich inzette voor een inclusief ambtenaren bestand.

Jerry Afriyie
Als oprichter van stichting Nederland Wordt Beter zet Jerry Afriyie zich onder andere in voor een inclusief sinterklaasfeest, inclusie in het onderwijs en de herdenking van Nederlands koloniale en slavernij verleden. Daarnaast is hij onder meer dichter en programma adviseur bij Pakhuis de Zwijger.

Chantal Suissa
Chantal Suissa heeft diverse succesvolle programma’s opgezet om groepen in de samenleving met elkaar te verbinden en discriminatie en uitsluiting tegen te gaan, zoals Mo & Moos: Vriendschap en leiderschap in Mokum, Rechtstaat in de Klas en Leer Je Buren Kennen. Tevens is zij adviseur bij Nieuw Wij.

Fatima Elatik
Fatima Elatik is voormalig Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost. Ook in haar functie als directeur diversiteit zette zij zich in voor inclusie bij de politie.

Lody van der Kamp
Lody van der Kamp zet zich al jaren in voor het bevorderen van interreligieuze dialoog. Van der Kamp was rabbijn in Rotterdam en Amsterdam. Samen met zijn vriend Saïd Bensellam adviseert hij overheden op het gebied van radicaliserende jongeren. Daarnaast schreef Lody van der Kamp o.a. het boek ‘Over muren heen’, een briefwisseling tussen hem en Oumaima Al Abdellaoui, een jonge moslima.

Praktische informatie:

Datum: woensdag 11 december 2019
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
Aanmelden: kan hier

Podium Nieuw Wij

Podium Nieuw Wij is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij het verbinden van verschillen centraal staat. Actuele maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van levensbeschouwelijke en culturele diversiteit vormen het uitgangspunt. Dit jaar hebben Nieuw Wij en Pakhuis de Zwijger de krachten gebundeld om de eerste editie neer te zetten.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.