Het is voor de gewone burger diffuus. De hoeveelheid uitspraken, maatregelen en de continue veranderende houding van politici is niet meer te volgen. Leiders lijken zich niet te realiseren dat ze het lot van velen in handen hebben en regeren vanuit ivoren torens. Democratische burgers willen niet meer geleid worden, maar zitten vast in een systeem waar ze ook zelf voor gekozen hebben. Dus draaien mensen om elkaar heen, worden woorden verdraaid en draait het allemaal om angst en macht.

Partijen hebben een hevige afkeer van het partijestablishment, maar gaan met gemak een dag na de verkiezingen deel uitmaken van die verguisde constructie: If you can’t beat them, join them. Machiavelliaanser dan dit krijg je het niet. Charisma is een etiket dat heel veel ladingen dekt, ook luid geschreeuw. Decennia lang leek politiek het gros van de mensen niet meer te interesseren, ingebed in het eigen materiële comfort. Gastarbeiders werden massaal opgezadeld met de vieze klussen die de gezapige ingezetenen te min vonden om zelf uit te voeren. Ze gingen naar de Chinees, gaven aan de Derde Wereld – wat een vreemd woord is dat toch! – en vonden zichzelf erg betrokken bij de arme ander.

Populisme trekt aandacht en krijgt navolging. Oneliners, slappe slogans, draaiende meningen, veel geroep en weinig wol komt dagelijks via de media op ons ontbijtbord terecht. Het verbaast me voortdurend wat we allemaal voor waar slikken. Maar met zoveel online middelen ter beschikking zenden we zelf ook heel wat boodschappen de wereld in. En niet altijd even ongenuanceerd gebracht. Het verbaast me niet dat de jeugd steeds minder vertrouwen heeft in volwassenen, die het ene zeggen en het andere doen.

Iedereen weet dat angst een uitermate slecht raadgever is. Het vertroebelt de realiteit. Het is niet zo moeilijk zondebokken te vinden voor je eigen ongemak. Ga online en beledig hele bevolkingsgroepen om van je onbehagen af te komen. Realiseer je wel dat de gevolgen van die woede niet enkel digitaal hoeven te zijn. Populisme, het is van alle tijden.

Ik moet denken aan mijn grootvader, die me vertelde over het gevaar van opruiing, leugens en angst. Over mensen die elkaar niet meer wisten te bereiken via dialoog en concessies, maar zich mondiaal manifesteerden met bloed, zweet, tranen, tanks en vernietigingskampen. Ik las dat de tweede versie van de film Fitna in de maak is. Versie 1 heb ik scène voor scène bekeken met de Koran ernaast. Geen enkele soera werd goed of volledig geciteerd. Deel 2 hoef ik niet te zien.

Vrouwe Populonia is geen geschikte huwelijkskandidate, want zij spreekt over wij, maar gaat haar eigen gang. Zij spreekt over arme luitjes, nare mannetjes, verkeerde kleur en snit van hoofdbedekking en meet immer met haar eigen te korte meetlint. Om nog maar te zwijgen van haar korte lontje. Het wij verdwijnt in het wijzen naar een ander die met een schuldenlast raakt opgezadeld waar iedereen onder zou bezwijken. Wie is zij, die spreekt over wij en in haar zinnen ook jou en mij verpakt? We zouden het zomaar zelf kunnen zijn.

Geschiedenis is voorbij, oubollig en grotendeels vergeten. De dreiging van herhaling ligt altijd op de loer. Als je met één vinger naar anderen wijst, dan zijn er meer vingers op jezelf gericht. Ben ik bang? Nee, wel bezorgd. “Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” geniet mijn persoonlijke voorkeur boven het demoniseren van diezelfde ander.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.