Op zaterdag 15 mei gedenkt het Palestijnse volk de verdrijving van 750.000 Palestijnen voor, tijdens en direct na de stichting van de staat Israël. Dat was voor hen een ramp (‘Nakba’), zo menen de predikanten die een theologencollectief vormen van Kairos-Sabeel Nederland.

In november 2020 bood de scriba van de synode van de Protestantse Kerk Nederland, dr. René de Reuver, zijn excuses aan aan het Joodse volk omdat de kerk als instituut te weinig heeft gedaan tegen de jodenvervolging. De predikanten Harmen Jansen, Jan den Hertog, Hans Baart, Bram Grandia en Willemien Keuning noemen dat een goede zaak en roepen de synode in een open brief op om nu, vanwege de verdere loop van de geschiedenis, eenzelfde gebaar te maken aan het adres van het Palestijnse volk.

“Uw volk is nu versnipperd, verdeeld en verstrooid”

“Er is schuld die niet verjaart. Als kerk willen wij uw volk ons excuus aanbieden,” zo staat te lezen in de aan de synode voorgestelde brief aan het Palestijnse volk. “Eeuwenlang heeft uw volk in het land dat wij ‘het land van de Bijbel’ noemen onder diverse regimes geleefd. U heeft ernstig geleden onder de beslissing van de grote westerse mogendheden in de vorige eeuw om uw land ter beschikking te stellen aan het Joodse volk, vervolgens onder de steun aan uw gewelddadige verdrijving. De staat Israël is door de kersverse VN erkend onder volkerenrechtelijke garanties voor uw volk. Maar in de afgelopen decennia zijn nog andere delen van uw land bezet en zelfs ingelijfd, werd uw bevolking gediscrimineerd, verjaagd en van levensbronnen afgesneden. Uw volk is nu versnipperd, verdeeld en verstrooid.”

De gehele brief aan het Palestijnse volk staat te lezen op de website van Kairos-Sabeel Nederland.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.