Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee) riep in 2016 oktober uit tot de Black Achievement Month: in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag worden dan – met lezingen, kunstuitingen en discussies – de prestaties van donkergekleurde Nederlanders gepresenteerd. Verschillende disciplines komen aan de orde: kunst en cultuur, wetenschap, mode, sport en ondernemerschap.

Iedereen, in Nederland en daarbuiten, kan een kandidaat voordragen voor de Black Achievement Award, een blijk van erkenning. Daarmee wil NiNsee mensen in het zonnetje zetten “die een uitzonderlijke bijdrage (kunnen) leveren aan de emancipatie van Nederlanders met Afrikaanse roots”, en die “een duurzame verbinding tussen alle Nederlanders” kunnen creëren.

Rolmodellen

Urwin Vyent, directeur van Ninsee, stelt het scherp: “De talenten en kwaliteiten van de Afro-Caribische of zwarte gemeenschap, die een verrijking zijn voor de Nederlandse samenleving, worden niet goed naar buiten gebracht.” Juryvoorzitter Ernestine Comvalius voegt daar kritisch aan toe: “In een tijd waarin zwarte mensen zichzelf niet genoeg gereflecteerd zien, is het nodig om zwarte rolmodellen in het zonnetje te zetten.”

Vorig jaar ontving Humprey Lamur (wetenschap) bijvoorbeeld een award voor zijn onderzoeken over de trans-Atlantische slavenhandel. Maar ook Anousha Nzume (mens en maatschappij), programmamaker en auteur van het boek Hallo witte mensen, “waarin ik graag uitleg hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je daardoor hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.” Babs Gonst (kunst) ontving een award omdat hij de kunstvorm spoken word naar Nederland bracht.

smile-1485850_1280
Beeld door: Pixabay

Misverstanden

Voor donkergetinte jongeren kan het presenteren van kleurgenoten als rolmodellen veel betekenen, ervaart ook advocaat Dellali Segbedzi. Ze zit bij het netwerk Black Female Attorneys (zwarte vrouwenadvocaten). “Naast de herkenning, denk ik dat het grotendeels belangrijk is voor het zelfvertrouwen. Als je iemand ziet die op je lijkt, dan denk je: ‘als die persoon dit kan bereiken, dan maakt het blijkbaar niet uit waar je vandaan komt of hoe je eruitziet’.”

Het blijft volgens de Black Female Attorneys nodig om aan te tonen dat zwarte vrouwen óók succesvol kunnen zijn in de juridische wereld, die toch vooral wit is. Er zijn weleens misverstanden in de rechtszaal, zegt strafrechtadvocaat Segbedzi. “Dan denkt iemand dat ik een verdachte ben, maar zodra ik mijn toga aan doe dan is dat idee weer weg. Ik kan er meestal wel om lachen, omdat het een reflectie en een vooroordeel is van hoe iemand denkt. En dan heb je het daar kort over.”

Nomineer een kandidaat

Een kandidaat voordragen gaat zo:

– Vermeld in welke categorie de kandidaat valt: kunst en cultuur, wetenschap, mode, sport of ondernemerschap. En ook, de voor- en achternaam.
– Motiveer in max. 100 woorden de nominatie. Mail dit aan: [email protected].
Een vijfkoppige jury kiest uiteindelijk de winnaar. De keuze hangt niet alleen af van het aantal keren dat een kandidaat is voorgedragen, maar ook van een de motiveringsbrief zelf én van een antecedentenonderzoek. Deadline is 29 juli 2019.

Bronnen: ninsee.nl, ocan.nl, at5.nl

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.