De presentatie van de digitale talkshow is in handen van Carlien Geelkerken (directeur VKMO) en Dominicanes zuster Holkje van der Veer. Vanuit het Netwerk Katholieke Vrouwen zal Laetitia van der Lans een praktische toelichting geven op het project. Ook bisschop Gerard de Korte zal als referent Vrouw en Kerk een bijdrage leveren. Vrouwen gaan in gesprek hoe zij de verdere invulling van het project voor zich zien, waarbij voor het publiek gelegenheid is om mee te doen.
Het vrouwennetwerk schrijft: “De paus nodigt ons uit de komende periode verder na te denken over onder andere de gemeenschap en de praktische invulling van het geloof. Ook de positie van leken in de kerk komt nadrukkelijk aan bod. Bisdommen, parochies en andere kerkelijke organisaties gaan met elkaar in gesprek. Iedereen kan meedoen. Het project ‘Zij heeft een verhaal’ van het Netwerk Katholieke Vrouwen wil, in het kader van dit wereldwijde synodale proces, een goed podium bieden aan vrouwen.”
Vanaf 17 januari 2022 zal via de website van het netwerk met een online vragenlijst antwoord gegeven kunnen worden op de kernvragen: Hoe is het om vrouw te zijn in de katholieke kerk? Waar beleef je vreugde aan? Welke verbeteringen zijn nodig? Welk advies zou je willen geven aan de synode 2023 in Rome? Deze vragenlijst is individueel te beantwoorden.
Het netwerk hoopt op mooie gesprekken en ontmoetingen. “De consultatie loopt tot 31 maart en op 8 april zal de eerste presentatie van de resultaten plaatsvinden. In april werken we verder aan de resultaten en in mei dragen we de uitkomsten over aan Mgr. De Korte, bisschop van Den Bosch en referent voor Vrouw en Kerk.”
Hiermee is het proces zeker niet ten einde, benadrukt het netwerk. “Hopelijk hebben we dan een nieuw begin kunnen maken van elkaar kennen, naar elkaar luisteren en samen verder bouwen aan de toekomst. Het Netwerk Katholieke Vrouwen sluit zich met het project ‘Zij heeft een verhaal’ aan bij katholieke vrouwenorganisaties wereldwijd, die bijdragen in dit synodale proces.”
Op 19 november jl. verzorgde het Netwerk Katholieke Vrouwen ook een digitale talkshow. In anderhalf uur gaf het netwerk een kijkje in de actualiteit met aandacht voor onder meer het eeuwfeest van stichting Melania. Mgr. De Korte en Laetitia van der Lans spraken over de bisschoppensynode voor een synodale kerk 2023. En Enaam Ahmed Ali, VN-vrouwenvertegenwoordiger vanuit de Nederlandse vrouwenraad voor 2022, sprak over de impact die klimaat en technologie hebben op het welzijn en de sociaaleconomische positie van vrouwen wereldwijd.
De rk kerk in ons land is sinds de jaren ’70 langzamerhand, door weerstand vanuit de bisschoppen en conservatieve groeperingen die graag stampij maakten tegen alles dat naar verandering rook, ontdaan van kritisch denken en kritisch sprekenden. Wat nu resteert aan katholieken dat is grotendeels ultra orthodox en vooral conservatief ingesteld, aangevuld met mensen die onvoldoende kennis hebben van kerk en geloven c.q. nauwelijks gewend zijn om te reflecteren en dialogeren over kerk en geloven. Met die mensen is – zo is mijn ervaring de afgelopen 50 jaar – geen gesprek mogelijk. Men slikt dus alles of men slikt niets. En de tussenweg is vlees noch vis. De vraag is daarom: hoe kan men in godsnaam in gesprek komen én blijven met mensen die geen gesprek willen noch kunnen voeren omdat hun karakter en ontwikkeling dat niet toelaten; met mensen die niet empathisch kunnen en willen luisteren?
En vervolgens: wie selecteert de vragen en antwoorden die per bisdom binnenkomen; is hun meetlat conservatief met lange tenen, of misschien libertair of iets dergelijks? Heeft em. pastoor Cor Mennen gelijk waar hij stelt dat paus Franciscus zijn exhortatie n.a.v. de bisschoppensynode van 2023 nu al aan het maken is of zelfs al af heeft?
M.a.w. is het hele synodale proces geen show waarvan de uitkomst al lang vaststaat?
Is de kerk via het synodale proces ook niet bezig om al haar tegenstanders te identificeren zoals dat een paar eeuwen geleden ook gebeurde via visitaties door een bisschop van zijn parochies en de namen en andere data van protestanten die hij zodoende kon verzamelen mede voor Rome voor de eeuwigheid op schrift te stellen? (Op de site van het bisdom Roermond waren daarvan minstens tot voor kort nog voorbeelden te lezen. Dat de namen van mensen niet waren zwart gemaakt, vind ik een schande! De kerk die een schandpaal opstelt of daarop kan preluderen omdat de privacy niet goed is geregeld, dat is onacceptabel!)
Ik weet het niet; een gesprek met verklaarde tegenstanders van veranderingen, zie ik niet meer zitten. En mijn privacy zie ik onvoldoende gewaarborgd! (Men leze bijv. wat noch recent aan onzin en vuiligheid o.a. via katholiekforum.net op Internet gedropt wordt. Ik wil met zulke lui niets te maken hebben, omdat daar alle redelijkheid en beschaving c.q. fatsoen ontbreekt. Maar zij krijgen wel het laatste woord als niemand meer reageert op hun stupide complotdenken plus rancuneuze verdachtmakingen enz. (Dat is mijn dilemma.) En dat zal gebeuren, zoals ook op genoemde site geschiedt; alle redelijke lieden worden en zijn er weggejaagd. Is dat niet ook het voorland van de hele rk kerk: wie open en redelijk is wordt weggejaagd. De agressieve schreeuwers blijven over?)
Misschien moeten we de rk kerk laten voor wat zij is: niet reformeerbaar, en vervolgens – indien nodig en gewenst – iets nieuws beginnen.