In het visiedocument ‘De toekomst open tegemoet’ dat het landelijk kerkbestuur vrijdag 29 januari bespreekt, staan vijf prioriteiten. Maar het thema duurzaamheid en klimaat ontbreekt. Dat schiet de kritische kerkleden in het verkeerde keelgat. Ze schrijven: “Vermoedelijk weten de meesten van ons over twintig jaar amper nog wat corona is, maar ervaren dan wel aan den lijve de gevolgen van de massale sterfte van de insecten, de kanaries in onze kolenmijn. De voorboden van wat ons, mensen, te wachten staat. Het bekende rijtje van verdere rampen hoeft hier niet opgenoemd te worden. ‘It’s like doomsday,’ zei een brandweerman in California na de hevige bosbranden van het afgelopen jaar. We zullen de apocalyptische beelden van het laatste Bijbelboek Openbaring nog nodig hebben.”

En verderop in hun brief schrijven de kerkleden: “De tijd is voorbij dat de kerk het beleid bepaalde in het land en dat is maar goed ook. Maar ze kan wel wat doen. Ze kan spreken. Ze kan oproepen tot de daadwerkelijke gehoorzaamheid waar Dietrich Bonhoeffer het over had. Ze kan bij haar leden verwijzen naar het evangelie van Jezus Christus waarin het gaat om delen en dienen. Waarin het offer niet ontweken wordt. En dan moet de kerk dat spreken vervolgens omzetten in beleid.”

Inmiddels heeft de scriba (landelijk secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland, René de Reuver, gereageerd in dagblad Trouw. Hij geeft aan blij te zijn met de brief. “Het is het vaste voornemen om in allerlei geledingen het thema duurzaamheid met de drie facetten mensen, financiën en klimaat een stevige plek te geven in de uitvoering van beleid.”

De open brief van de kritische kerkleden is onder meer te lezen op de website van Het Goede Leven. Dat het klimaat veel kerken al langere tijd een zorg is, bleek bijvoorbeeld in 2015 al uit de pauselijke encycliek (rondzendbrief) Laudato Si’ en ook vandaag (25 januari 2021) uit de toespraak van de vertegenwoordiger van de Paus bij de opening van de wereldwijde online Climate Adapation Summit (CAS21) die op 25 en 26 januari vanuit Nederland wordt uitgezonden.

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.