“Op 1 juli, Keti Koti, organiseren de Evangelische Broedergemeente, de Lutherse Kerk en het Ninsee ook dit jaar een herdenking in Amsterdam, als bijdrage aan een heilzame verwerking van het Nederlandse slavernijverleden. En ook bijvoorbeeld de Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) herdenkt en viert sinds 2017 het verbreken van de ketenen,” zo schrijft Stegeman in haar artikel. “Zo wordt er op allerlei plekken en ook in kerken aandacht besteed aan de afschaffing van slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën. Zou het niet mooi zijn als zo’n bijeenkomst vanzelfsprekend zou worden in alle kerken in Nederland?”

En verderop: “Ook in de kerken, als onderdeel van de samenleving, speelt racisme helaas een rol en in onze PKN is witheid nog steeds de norm. Ervaringen daarmee waren voor ons een reden om de werkgroep Racisme in de PKN op te zetten.”

Lees hier het hele artikel van Janneke Stegeman op VolZin.nu.

Expositie Muiderkerk Amsterdam

Sommige plaatselijke kerken in de Randstad zijn al wat meer gewend om stil te staan bij het slavernijverleden, bijvoorbeeld de Muiderkerk in Amsterdam. Daar is van 1 t/m juli 7 een tentoonstelling Kerken en Slavernij. De expositie bestaat uit een chronologisch overzicht van de geschiedenis van 1683 tot 1863 en een reflectie door hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Bron: twitter.com

Lees het interview met Bianca Gallant

Foto van Bianca Groen Gallant

“Kerken moeten rol in slavenhandel erkennen”

Pleidooi voor landelijke aanpak door kerken bij verwerking slavernijverleden

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.