‘A Common Word’ is een verklaring van 138 prominente moslimgeleerden (oktober 2007) aan de paus en andere christelijke leiders, waarin ze verklaren dat de geboden God liefhebben en de naaste liefhebben zowel te vinden zijn in de bijbel als in de koran. Van daaruit concluderen zij dat, wanneer de twee belangrijkste geboden in het christendom en de islam hetzelfde zijn, moslims en christenen samen kunnen werken aan vrede. In het beleidsplan van de Raad van Kerken Nederland 2017-2021 staat als focuspunt bij Interreligie vermeld: ‘Een Gemeenschappelijk Woord (A Common Word) in de Nederlandse situatie’ om op basis van theologisch-praktische reflectie bilateraal dialoog tussen moslims en christenen te stimuleren in de Nederlandse context.
De Beraadgroep Interreligieuze Ontmoeting heeft dit focuspunt opgepakt en Harry Mintjes gevraagd om hieraan mee te werken door een brief te schrijven, waarin hij A Common Word positioneert in de Nederlandse context. Mintjes geeft aan dat het blijvend belang van A Common Word is dat het tegen de achtergrond van eeuwenoude polemiek en vijandschap tussen moslims en christenen een opvallend open pleidooi is voor wederzijds respect en samenwerking, waar we niet alleen iets mee kunnen, maar iets mee moeten doen. In de brief doet Mintjes een uitnodiging aan Rasit Bal om te verkennen hoe aan dit theologische document een vertaalslag kan worden gegeven om samen met moslims aan die oproep handen en voeten te geven, concreet in de Nederlandse situatie. Tijdens een studiemiddag die op 24 april door de Raad van Kerken georganiseerd wordt, zal hier samen met christelijke en islamitische genodigden op gereflecteerd worden.
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag is deze brief besproken. Naast de waardering voor dit initiatief door de verschillende kerken, werd ook de wens uitgesproken om de joden uit te nodigen bij de studiemiddag. In een langer traject zal er worden gekeken hoe dit bilaterale project tussen christenen en moslims ruimte kan bieden aan een breder gesprek samen met de joden. De Raad vindt het belangrijk zegslieden van de joodse gemeenschap bij het proces te betrekken. Tevens werd benadrukt dat het afwijzen van het plegen van geweld in naam van de religie, een thema is die voor de bezinning op de Nederlandse situatie tijdens de studiedag aan bod dient te komen.
Studiemiddag
Binnenkort zullen de brief van Harry Mintjes en de geschreven reactie van Rasit Bal op de website van de Raad van Kerken gepubliceerd worden. Mensen die de studiemiddag op 24 april ’s middags in Amersfoort (Koningin Wilhelminalaan 5) willen bijwonen, kunnen zich opgeven via [email protected]; er is beperkt ruimte.
Bron: Raad van Kerken
Het wordt ook op locaal niveau tijd om de (vergaderingen van) de Raad van kerken uit te breiden met moslims. Dat zou een werkelijke stap voorwaarts zijn.
Als we het begrip God als iets wat buiten ons ligt toch eens los zouden kunnen laten en het vertalen als een kracht van liefde en innerlijk leiderschap in ons zelf , zouden we mijnsinziens al een grote slag hebben geslagen.
Zoals God nu op de wereld door verschillende religieuze leiders wordt geïnterpreteerd, zullen bevolkingsgroepen altijd tegenover elkaar staan.
Als religieuze leiders werkelijk willen leiden, stoppen ze het lijden door hun gehoor te leren God als liefde te vertalen en dat deze slechts in de mens zelf gevonden kan worden, er is dan ook geen straf die na de dood te wachten zou staan te verwachten, daar de mens/god tijdens zijn leven zijn eigen afwegingen telkens maakt. Dat zal voor de meeste mensen natuurlijk niet mals zijn daar de gemiddelde mens door eeuwen van onderdrukking op geestelijk en religieus niveau nooit geleerd heeft werkelijk volwassen te worden. Ik zou zeggen maak een begin, maar daar is moed voor nodig want het zal er uiteindelijk toe leiden dat de mens geen leiders meer nodig zal hebben. Daar bewust tegen zijn, wat religie altijd doet, is geen daad van liefde maar angst, een gebrek aan god zou je kunnen stellen.
Zoals natuurkundigen de natuur bestuderen, zo hebben we ook geleerden die de kracht achter de schepping bestuderen. Dat levert op beide gebieden naast een paar feitjes een hoop theoriën en interpretaties op. Meningen zijn hierbij interessant voor nader onderzoek, maar deze meningen hebben geen invloed op de waarheden die het onderwerp van studie zijn. Filosofie heeft invloed op de studie maar heeft geen vormende werking op de waarheid. Uw oproep tot bekering van andersgelovigen opdat we het allemaal met u eens zijn, zodat we vrede met elkaar kunnen hebben zal voor velen niet voldoende zijn om overtuigd te raken van uw godsbeeld, maar ik heb er vertrouwen in dat dat ook geen essentiële voorwaarde is om het beoogde doel te bereiken. Het zou evenmin overbodig moeten zijn om te stellen dat “wanneer de twee belangrijkste geboden in het christendom en de islam hetzelfde zijn, moslims en christenen samen kunnen werken aan vrede.” Is het niet bekend dat leden van beide groeperingen dat minstens even goed kunnen met mensen die niet aan deze voorwaarde voldoen? Laat een ieder kijken naar de diverse blokkades die als persoonlijke voorwaardes gelden om de vrede met elkaar te willen, want die wens is het enige wat we met elkaar moeten delen om er te komen. We kunnen elkaar ook helpen om blokkades van de ander te overkomen, maar we moeten niet van onze verschillen het uitgangspunt maken. Als deze verschillen één van uw blokkades vormen, is dat een punt om aan te werken, maar dat kan op meer manieren dan alleen maar door de anderen van uw godsbeeld te overtuigen. Dat zou niet nodig moeten zijn. Voor veel andersgelovigen vormen die verschillen helemaal geen blokkade. Kwantumfysica en relativiteitstheorie gaan ook niet samen, maar dat zet geen kwaad bloed tussen mensen die verschillrnde standpunten verdedigen. Ieder heeft zijn eigen excuses, maar de waarheid is even lastig als eenvoudig: vrede moet je willen.
Dat is ook wat beste florian, God loslaten als iets dat buiten ons staat, U bent een gnosticus, want dat staat lijnrecht tegenover wat de, pakweg, 3 miljard christenen en moslims voor ogen staat, die God als de eerste en enige autoriteit en schepper van hemel en aarde zien, en vereren in gebed en kerken all-over the world. Mooi uitgangspunt voor een dialoog. Maar zo komen we geen streep verder natuurlijk!
Ja hoor, Dirk. Zoals Florian beschrijft, zal het gaan.
Maar eerst nog tijden van struggle en rampen.
*Verleden: de Eeuwige bóven ons.
*Nu: het Eeuwige als mens Jezus (c.q. Mohammed, Mozes) náást ons.
*Toekomst (maar het begin is er al): het Eeuwige ín ons, door verbondenheid met en zorg voor onze naasten (=de mensheid) en verbondenheid met en zorg voor de omwereld (=aarde, kosmos)…
Dit soort ideeën leven ook heus in groepen binnen jodendom en islam. Dwang mag bij deze ontwikkeling absoluut niet. Het besef moet vanzelf groeien in mensen.
Voor de gnostici, de soefis en de lifestyle christenen wel natuurlijk Louise, die hebben hier en nu even de wind mee, het gaat hun om je innerlijk, wat je zelf voelt en beleeft, als mens en gemeenschap in dit ondermaanse, maar voor de meeste moslims, de rechtzinnigen en de traditiegetrouwe en orthodoxe christenen ligt dat anders, sterker nog, het staat er diametraal op.
Een mooie visie, Florian.
Het werd trouwens ook wel eens tijd, dat de religieuze bollebozen -na eeuwen en eeuwen van gedoe- erachter zijn gekomen, dat de belangrijkste principes van de 3 monotheïstische religies hetzèlfde zijn. (Overigens zijn die principes ook in de andere religies te vinden, omdat ze nu eenmaal iets zijn: “van, voor en door mensen”. En ze streven naar het hoogst mogelijke ethische niveau in de mens.
Zowel uit het artikel als uit commentaren erop meen ik op te maken, dat er enkele misvattingen bestaan over de strekking van het pamflet, de originele brief, en de betekenis ervan. In plaats van mijn visie erop ook nog toe te voegen, lijkt het me handiger om naar de originele tekst te verwijzen:
https://www.acommonword.com/the-acw-document/
Onder “Downloads and Translations” kunt u daar verschillende vertalingen vinden (maar helaas geen Nederlandse). Er zijn ook officiele reacties op deze oproep te lezen op dezelfde site:
https://www.acommonword.com/category/site/christian-resonses/
Wie graag de moeite neemt en de tijd ervoor heeft, kan daar alle benodigde informatie vinden om zelf een idee te
vormen over deze brief.
https://www.acommonword.com/category/site/christian-resonses/ bevat een typefout. Het juiste adres voor de pagina met officiële reacties is https://www.acommonword.com/category/site/christian-responses/
Er zijn 2 mogelijkheden over de uitspraak dat God liefhebben en de naaste zowel in bijbel als koran te vinden is.
– het is een stelling door een christen opgesteld en ter discussie voorgelegd
– het is een stelling in gezamenlijk overleg (van christenen en moslims) zo opgesteld, ook ter discussie
– het gaat uit van de moslimgemeenschap
Dat maakt natuurlijk nogal wat uit!
Wie reikt de hand uit naar wie? En waarom? Om onderling wantrouwen te verminderen?(denk ik dan, alhoewel dat voor mij persoonlijk niet speelt!) Zelfde speelt natuurlijk in de recente toenaderingen tussen katholieke, orthodoxe en oriëntaalse christenen. Ook wantrouwen? Samen sterker lijkt me niet het punt, in religie, cultuur, eredienst (doop, trouwen, begraven) blijf je je wortels toch altijd trouw ?? Polderen helpt hier toch niet?
Sorry, 3 mogelijkheden natuurlijk, en bedoeld niet voor de oorspronkelijke stelling van de 138 moslimgeleerden, maar voor de Nederlandse situatie nu, de brieven Mintjes/Rasit Bal.