Tijdens een bezoek van Palestijnse kerkleiders en christenen aan de Raad van Kerken in Nederland in 2019 werd de Raad uitgenodigd voor een tegenbezoek. Een delegatie van de Raad ging in november 2022 op reis naar Palestina en Israël. De vijf delegatieleden spraken met kerkleiders en vertegenwoordigers van ngo’s. De inzet van de reis was te zoeken naar wegen opdat beide volken in gerechtigheid, waardigheid en vrede kunnen samenleven.

Delegatieleden introduceerden het gesprek in de plenaire raad met hun persoonlijke impressies. Naast Kees Nieuwerth was ook de franciscaanse pater Roland Putman, het rooms-katholieke lid van de delegatie, geraakt door de angst en bedreiging die uitgaat van de discriminatie die voor de delegatie voelbaar was bij de checkpoints. Hij was geschokt door het verhaal dat militairen een school binnen gaan om een jongen te zoeken die verdacht wordt van het gooien van een steen en hoe mensen door maatregelen en manipulatie uit elkaar worden gespeeld. Ook maakt hij zich grote zorgen wat dit alles met jonge mensen doet die deze militaire taken moeten vervullen. Bijna de helft van de organisaties die zich inzetten voor een vreedzaam samenleven in Israël en Palestina heeft een christelijke achtergrond. Dat zegt volgens Putman iets over het belang van de bijdrage van christelijke organisaties aan de inzet voor gerechtigheid en vrede.

1603452963033
Wilma Wolswinkel (Kerk in Actie)

Als gast sprak Wilma Wolswinkel, relatiebeheerder Israël & Palestina voor Kerk in Actie. Ten opzichte van vijftien jaar geleden is volgens haar veel “veranderd en verslechterd”. Ze schetste mogelijke nieuwe richtingen van beleid, die beter aansluiten op de huidige actuele situatie en de specifieke rol van de Protestantse Kerk daarin. Eén van de punten is de theologische visie op Israël. Het is volgens Wolswinkel “van belang te kijken waar we vandaan komen, maar ook waar we naartoe gaan.”

Lees het bericht hierover van de Raad van Kerken. En via deze link is het reisverslag in te zien.

Lees ook

Schermafbeelding 2022-12-02 123126

Bezoek aan christenen in Israël en Palestina biedt meer inzicht

Delegatie Raad van Kerken hoort over onrecht en stuit op hardnekkig geloof in verandering

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.

Advertentie

Kloostercast