“Het besef dat we één wereld delen, helpt ons bij het overwinnen van diepgewortelde patronen van verdeeldheid, conflict en strijd om de macht,” zo zegt de Amerikaanse ambassadeur. Ze spreekt over onze tijd van oorlog, conflicten en polarisatie en benadrukt de rol en bijdrage die ieder individu hierin heeft.

VS-ambassadeur Shefali Razdan Duggal is één van de eregasten bij de Stads-Iftar in Zoetermeer, een initiatief van het interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ), in samenwerking met de gemeente Zoetermeer en lokale ondernemers en organisaties. “Wat onze bijeenkomsten bijzonder maakt, is dat het ons lukt om alle levensbeschouwingen en diverse culturen met elkaar te verbinden in onze stad door ons streven om Zoetermeer als Stad van Compassie te dopen,” legt Vida Niazian uit. Zij is mede-organisator en bestuurslid van ILOZ.

20240313 Stads-Iftar Zoetermeer ©GVW_6130-X3
VS-ambassadeur Shefali Razdan Duggal en imam Shamier Badhar

“Voor ons zijn verbinding en dialoog sleutelwoorden. De noodzakelijke verandering ontstaat door verbinding met jezelf, je eigen waarden en met de voortdurend veranderende wereld om je heen. De vertaling hiervan kan plaatsvinden in heel laagdrempelige acties, zoals vanavond: samen eten, ontmoeten en verbinden.”

Innerlijk kompas

Burgemeester Michel Bezuijen vraagt aanwezigen om open te staan voor anderen. Ook in moeilijke omstandigheden moedigt hij aan ruimte te geven aan emoties met respect voor de ander. Hard op de inhoud, maar zacht op de persoon. “We zullen allemaal ervaren dat het in de dagelijkse praktijk niet altijd gemakkelijk is, maar laten we blijven kijken naar elkaar en elkaar een helpende hand bieden. Laten we ons innerlijk kompas gebruiken, de principes die ook centraal staan tijdens de Ramadan: solidariteit, rechtvaardigheid en barmhartigheid. Dit maakt Zoetermeer tot een rijkere stad waar iedereen zich thuis voelt.”

20240313 Stads-Iftar Zoetermeer ©GVW_6154-X3

Wat het doel van vasten is, legt voorzitter van de Prinsjesdagviering, Ad van der Helm, uit als een kans om je innerlijk te verruimen en je uiterlijk in evenwicht te brengen. “Gebruik dan die ruimte in je hart om anderen te ontmoeten, met vertrouwen.” Vida Niazian voegde daaraan toe dat vasten een periode van bezinning is. “Onthouding van voedsel op zichzelf heeft geen invloed op de geest. Het is een fysiek symbool voor een spirituele reis. Een reis naar binnen.”

Historische handdruk

20240313 Stads-Iftar Zoetermeer ©GVW_6196-5K
Awraham Soetendorp en Shefali Razdan Duggal

Rabbijn Soetendorp kijkt terug op de historische handdruk in 2023 op televisie tussen hem en imam Shamier Madhar, die ook aanwezig is. “Blijf je hart volgen, is mijn raad. Toen Shamier en ik in de tv-studio ons hart volgden, was het uitsteken van een hand de meest natuurlijke, eenvoudige en normale stap om te zetten. Zie hoe een eenvoudige handdruk van broeders, een kiezelsteen kan zijn die in de vijver wordt gegooid, een klein gebaar van natuurlijke vriendschap en verbondenheid, waarmee cirkels ontstaan in het oerwater waar we onze oorsprong vinden. Van het jodendom, het christendom, de islam, het boeddhisme, het hindoeïsme, de bahá’í en al die spirituele tradities die mijn leven, uw leven en ons leven zo rijk maken. Ik zie in Shamier een kracht die uiteindelijk een voorbeeld zal zijn voor grote leiders in compassie en het bevorderen van eenheid. Ik bewonder zijn standvastigheid.”

“Deze avond is zo bijzonder omdat wat in de schijnwerpers staat – zoals woede en demonstraties – erom vraagt te laten zien dat we samen verschillen kunnen verbinden en samen onderdeel zijn van de democratische samenleving. Niet tegen elkaar, maar voor elkaar. Moge dit initiatief hier in Zoetermeer een leidende rol spelen in Nederland, waar we allemaal zo trots op zijn.”

20240313 Stads-Iftar Zoetermeer ©GVW_6069-X3
Initiatiefnemer Vida Niazian
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.