Volgens de critici zou het Humanistisch Verbond er goed aan doen om een “daadwerkelijk humanistische, meerstemmige pedagogie uit te werken.” Ze stellen dat het volgens de brochure niet voldoende is om niet racistisch te zijn. “Er moet door iedereen actief antiracistisch gehandeld worden. De brochure komt daardoor nogal sturend over: opvoeders moéten veel.”

“De handreiking is doordrongen van groeps- of identiteitsdenken. Het individu delft daarbij het onderspit. Het probleem van dit groepsdenken is dat iedereen in een groep wordt opgesloten. Je bent daarin een representant van je sekse, je geloof, je ras. Tot welke groep je behoort bepaalt wat je ervaren moet hebben, welke oordelen en vooroordelen je hebt, of je dader of slachtoffer bent.”

Volgens de critici lijkt de handleiding te suggereren dat er geen humanisten en sympathisanten zijn met bijvoorbeeld een Surinaamse, Turkse, Poolse of Ghanese achtergrond. “Is deze handreiking ook voor hen bedoeld? Of is een antiracistische pedagogiek alleen gericht op witte mensen? Wat een vooroordeel! Deze humanistische handreiking lijkt daarmee niet gericht aan 17 miljoen Nederlanders die inmiddels net zo divers zijn als het beroemde veld met zijn duizend bloeiende bloemen.”

De kritiek zoals verwoord in het artikel op VrijLinks.nl leidt nu tot een verdere gedachtevorming binnen het Humanistisch Verbond.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.