Nu breekt de Ramadan aan en zijn er zelfs geluiden geweest om de ramadan te verzetten, maar ik zeg: De ramadan kan op geen beter moment komen dan nu! Het is namelijk al een religieuze motivator om thuis te blijven, je moet zuinig zijn met je energie en je verdiepen in de religieuze spiritualiteit. Met de maatregelen die al golden zal dit alleen maar een extra steuntje in de rug zijn. Maar het feit dat onze Minister van Justitie in zijn ramadangroet extra aan ons moslims de spelregels gaat uitleggen, daar houd ik een dubbel gevoel aan over.

Vorig jaar maakte Rutte nog duidelijk dat hij niet ‘op commando’ zijn landgenoten een fijne ramadan toewenst. Nadat hij zijn vingers in 2015 hieraan brandde heeft hij zich netjes onthouden van die wens. Maar dit jaar wel! Samen met een leger aan burgemeesters die over elkaar heen buitelen met de ramadan blijf-thuis-groet. Ik hoop dat we dit uiteindelijk kunnen omzetten in iets positiefs en elkaar een fijne Ramadan wensen uit medemenselijkheid, en niet louter alleen uit angst.

Moeten we nu bang zijn dat er na zonsondergang extra politiecontroles gaan komen? Dat de jongeren die er even tussenuit willen op straat extra hard zullen worden aangepakt? Tussen de regels door leek de minister van Justitie hier wel op te sturen. Hij heeft waarschijnlijk niet gezien dat er al vanuit de moslimgemeenschap vele initiatieven zijn om mensen tot thuisblijven te manen, ook tijdens de Ramadan.

Culturele aspecten

En ja, wanneer er iets gebeurt dat niet door de beugel kan en mensen zich niet aan de regels houden, dan moet er worden opgetreden. Ramadan of geen Ramadan. De overheid blijft met empathie en ouderlijk geduld de boodschap herhalen. Ik hoop dat ze dit geduld tijdens de ramadan ook kunnen blijven opbrengen.

Het feit dat we het in Nederland zo goed hebben gedaan de afgelopen weken is omdat we dit met 17 miljoen mensen hebben gedaan. Inclusief die één miljoen moslims. Die bleven ook thuis. Gebedshuizen gingen massaal dicht en alle andere religieuze samenkomsten werden afgelast.

Waarom zouden moslims tijdens de Ramadan dit allemaal anders doen? Dat kan je alleen denken als je niet begrijpt wat een moslim doet en ervaart tijdens de Ramadan. Want de vastenmaand staat nu nog meer voor ‘retraite’, je terugtrekken en aan introspectie doen. Het zijn slechts de sociaal-culturele aspecten die zoals voor iedereen, moslim of geen moslim, wegvallen in deze coronatijd.

Erken als bestuurders de veelzijdigheid van je samenleving. Ik voelde me namelijk met Pasen net zo aangesproken om thuis te blijven als nu. En als je het hebt over een intelligente lockdown, vertrouw dan op de collectieve intelligentie van een gemeenschap en maak daarin niet het zoveelste onderscheid. Dit schrijf ik juist nu we ons steeds meer beseffen dan ooit, dat ons persoonlijk lot aan dat van anderen verbonden is.

Ramadan Mubarak allemaal!

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Halima-7338

Halima Özen

Programmamaker

Halima Özen-el Hajoui is programmamaker bij Bibliotheek Midden-Brabant, publicist en columnist.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.