Onderzoekers Heleen Zorgdrager en Rein Brouwer onderzochten voor het rapport 47 uitspraken over de kerk. Dit deden ze in 46 kerken in heel Europa. De uitspraken gaan over de positie van lhbti-christenen binnen kerken. “Bijvoorbeeld: ‘lhbti-mensen hebben onvoorwaardelijk toegang tot het Avondmaal’, of: ‘de kerk laat zich horen in het publiek debat als het gaat om gezondheids- of andere mensenrechten van lhbti-ers’”, legt Heleen Zorgdrager uit.

Voor de index zijn de meest zichtbare kerken per land onderzocht. Voor Nederland zijn dit de PKN en de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Rein Brouwer benadrukt dat de index geen ranglijst is om te kijken welke kerk het ‘goed’of ‘niet goed’ doet. “Daarmee verklaar je kerken tot boeman.”

In de index krijgt de Finse Metropolitan Community Church de hoogste score, gevolgd door de Lutherse kerk in Zweden en de Protestantse Kerk in Zwitserland. De PKN staat op de vijfde plaats, de Rooms Katholieke Kerk in Nederland eindigt op plaats 30.

Adviezen

Voor iedere denominatie schreven de onderzoekers adviezen waarmee kerken een stap vooruit kunnen zetten. Welke stap dat is, hangt ook af van hoe inclusief de kerk al is. In totaal zijn er 24 ‘stappen vooruit’ geformuleerd. De adviezen zijn verschillend en kunnen heel basaal zijn. “Bevestig dat alle mensen kinderen van God zijn en dat daar geen voorwaarden aan verbonden zijn”, geeft Brouwer als voorbeeld. Als alle kerken dat onderschrijven, is er al een stap gezet. Een verdere stap is het erkennen van de rol van kerken in de acceptatie van lhbti’s. “Dat is voor sommige kerken nog best een grote stap”, stelt Brouwer.

De onderzoekers hopen dat de kerken met het rapport stappen gaan zetten. “Je kunt naar jezelf als kerk kijken binnen jouw context,” zegt Zorgdrager, “Welke kerken lijken het meest op mijn context en hoe doen die het dan, waar zijn ze anders of beter in dan wij het nu laten zien?”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.