“De mogelijke impact van op geloof gebaseerde organisaties op duurzame ontwikkeling is immens”, vertelt Iyad Abumoghli, directeur van het UNEP Faith for Earth Initiative, aan Euronews Living. “Bij het aanpakken van de ongekende milieu-uitdagingen van alle tijden, hebben we technologie geprobeerd, we hebben beleid geprobeerd, maar we zijn de essentiële rol van religieuze en spirituele waarden voor de zorg voor onze natuur vergeten.”

Abumoghli voegt eraan toe dat de diversiteit van religies, allemaal verenigd in één morele verantwoordelijkheid, “een enorme rol kan spelen bij het bereiken van de gedragsverandering in onze productie- en consumptiepatronen”.

Volgens het rapport hebben zestien congregaties van Dominicaanse Zusters in de Verenigde Staten een bedrag van omgerekend 39 miljoen euro aan startkapitaal verstrekt voor een investeringsfonds dat zich richt op het bieden van toegang tot schone energie in India en Sub-Sahara Afrika. Het project is een voorbeeld van de kracht en rijkdom van religies en hun bijdrage aan de financiering van duurzame ontwikkeling.

Verschillende Sikh-gemeenschappen wereldwijd hebben zich gebonden aan het doel om 1 miljoen bomen op 1.820 verschillende locaties te planten. Het project wordt aangestuurd door een groep genaamd Ecosikh, wiens doel het is om herbebossing te vergroten en mensen aan te moedigen om opnieuw contact te maken met de natuur. En zo vermeldt Euronews nog enkele voorbeelden.

In Nederland zien we steeds meer ‘groene kerken’ en is ook een beweging van groene moslims actief. Opvallend veel reli-professionals verbinden zich ook aan acties van Extinction Rebellion en Christian Climate Action. Klimaatbewustzijn lijkt voor een groeiend aantal gelovigen te zijn ingebed in hun mondiale spirituele tradities.

Lees ook

IMG_0880

Een liturgische straatblokkade, een avondmaal op de stoep

Predikant Axel Wicke over radicale klimaatactie en Gods Liefde

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.