Op initiatief van de Europese Commissie was 27 januari in Brussel een ontmoeting van Europese religieuze en politieke leiders. Het centrale gespreksthema was de impact van de oorlog in Oekraïne op de Europese manier van leven. Daarbij werd onder meer van gedachten gewisseld over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, de energiecrisis en de impact op de meest kwetsbaren in de samenleving.
Metropoliet Nifon van Targoviste, lid van het centraal comité van de Wereldraad van Kerken, sprak zijn bezorgdheid uit over het misbruik van religieuze taal om gewapende agressie te rechtvaardigen of te ondersteunen. Dat staat volgens hem in schril contrast met de roeping van elke christen om vredestichter te zijn. Hij vroeg de aanwezige religieuze leiders om de oorlog te blijven veroordelen en te blijven oproepen tot vrede voor de bevolking van Oekraïne.
Kardinaal Jean-Claude Hollerich, de voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE), benadrukte de essentiële bijdrage van kerken en religies voor de vooruitgang van het Europese beleid ter bevordering van het algemeen welzijn. De Grieks-katholieke aartsbisschop Cyril Vasil herinnerde eraan dat de kerken er als eersten bij waren om hulp te verlenen aan vluchtelingen uit Oekraïne en om zowel humanitaire als spirituele steun te bieden. “Kerken staan telkens in de frontlinie in de humanitaire hulpverlening, niet alleen in Oekraïne, maar ook elders in de wereld.” Tegelijk maakt die inzet het onvervangbare belang duidelijk van individuen en organisaties voor de begeleiding van de meest kwetsbaren
Christian Krieger, de voorzitter van de Conferentie van Europese Kerken (CEC), had lof voor de EU omdat die al vanaf het begin van de Russische inval een duidelijk en ondubbelzinnig standpunt heeft ingenomen, vooral wat betreft de economische en militaire solidariteit, de status van vluchtelingen en de sancties. Hij hoopt dat het conflict ook de EU zelf aanspoort om interne uitdagingen aan te gaan. “Voor Europa is de tijd aangebroken om zijn waarden te doen gelden en te verdedigen: waarden die rechtvaardigheid, waarheid en wegen naar vrede weerspiegelen.” Tegelijk riep hij de Europese instellingen op om waakzaam te blijven voor de gevolgen van de oorlog op de inflatie, de sociale crisis en het verhoogde risico voor democratieën door het populistisch discours en groeiende invloed van radicale partijen.
Bron: Comece/CEK/WCC