De etnische diversiteit wordt steeds groter, maar ook de scheidslijn die op basis van etniciteit in de samenleving wordt getrokken lijkt te verharden. Veel grote steden in West-Europa transformeren naar een meerderheid-minderheden context waarbij mensen zonder migratieachtergrond een nieuwe etnische minderheid zijn geworden. Daardoor is contact en ontmoetingen tussen mensen met verschillende etniciteiten onvermijdelijk geworden in etnisch diverse steden.

“Ik vind het belangrijk om te achterhalen of interetnisch contact de perceptie van mensen met en zonder migratieachtergrond van de andere categorie mensen kan veranderen,” aldus de student. “Omdat interacties niet alleen face-to-face plaatsvinden, spelen andere soorten contact mogelijk ook een belangrijk rol in de vorming van attitudes over mensen met een andere etniciteit. Mijn onderzoek kijkt daarom naar zowel face-to-face contact, als gemedieerd interpersoonlijk contact via technologische middelen zoals e-mail of whatsapp, en massamedia zoals nieuwsberichten of series.”

Aan de hand van een enquête wordt onderzocht in hoeverre interetnisch contact invloed heeft op de perceptie van mensen over mensen met migratieachtergrond. Met de volgende deelvragen: 1) In hoeverre hebben de frequentie van en betrokkenheid bij interetnisch contact invloed op de perceptie over mensen met migratieachtergrond? 2) Welke psychologische processen spelen een rol in het vertalen van interetnisch contact naar een bepaalde perceptie?

Omdat Rodenhuis voor een goed onderzoek met voldoende onderbouwing meer dan 250 respondenten nodig heeft, roept ze mensen op mee te doen. Dit zou haar onderzoek veel beter maken. Mensen die meedoen maken kans op één van de twee VVV-cadeaubonnen ter waarde van €25.

Deelnemen? Dit is de link naar de enquête.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.