De Compassieprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die in staat is om ‘harten te verwarmen, mensen te verbinden en welzijn te bevorderen’. De prijs bestaat sinds 2011 en heeft elk jaar een ander thema en andere doelgroep. Dit keer zijn scholieren de doelgroep en is het thema werken aan een betere wereld.
Toen Riemer Brandsma doorkreeg dat er echt wat moet veranderen om de klimaatcrisis de kop in te drukken, kwam hij met verschillende initiatieven om samen met jongeren te werken aan duurzaamheid en verandering. Zo is hij vanaf 2021 klimaatburgemeester van Wageningen. Daarnaast heeft hij binnen zijn school (MHV Wageningen) leerlingen enthousiast weten te maken voor de zeventien Social Development Goals die in grote mate de toekomst van zijn generatie bepalen. Enkele voorbeelden van zijn initiatieven zijn de deelname van zijn school aan het Global Citizen Network en het internationale adolescenten congres van Montessori Europa dat dit najaar plaatsvindt in Polen. Riemer is hiervan de initiatiefnemer en gastheer. Tevens speelt Riemer een belangrijke rol bij de jaarlijkse conferenties in Rome en Amerika van Montessori Model United Nations.
“Riemer is een rolmodel en bron van inspiratie voor heel veel jongeren. Met hen wil hij de Aarde behoeden voor nog meer menselijke schade, in het belang van het voortbestaan van al het leven,” zo meldt het juryrapport.
Eco-schools
Naast Riemer, werd ook zijn school in het zonnetje gezet. MHV Pantarijn kreeg de groene vlag overhandigd waarmee de school de hoogste gradatie bereikt voor Eco-Schools. Door als school deel te nemen aan het programma van Eco-Schools leren leerlingen werk maken van duurzaam denken en doen. Met hoofd, hart en handen zetten zij stappen om duurzaamheid een vaste plek in de school te geven. Leerlingen worden uitgenodigd om in actie te komen en ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij ontdekken ze hun eigen waarden, interesses en talenten.

Eco-Schools is een programma van de grootste organisatie voor natuur- en milieueducatie ter wereld: de Foundation for Environmental Education (FEE). Het programma bestaat al sinds 1994. Er zijn tot nu toe 59 Eco-Scholen in Nederland. Volgens betrokkenen zouden dit er veel meer kunnen worden.
Om de groene vlag te halen heeft MHV Pantarijn aandacht besteed aan verschillende duurzaamheidsthema’s, waarbij leerlingen in een eco-team samen met hun eco-coach aan diverse projecten hebben deelgenomen.
De compassieprijs is een initiatief van de Beweging van Barmhartigheid. De uitreiking van de prijs is dit jaar in samenwerking met Earth Charter/Worldconnectors.