Na een halve eeuw bezetting is een einde nog allerminst in zicht: nog altijd worden de illegale Joodse nederzettingen uitgebreid, dit jaar zelfs in een verhoogd tempo. Zelf ziet Israël de nederzettingen niet als een obstakel voor vrede. De uitwassen van dit conflict halen week in, week uit het nieuws: aanslagen, onderdrukking, territoriale en religieuze onenigheid. Het is de gefragmenteerde weerslag van een voortdurend en steeds hardnekkiger wordend conflict. Maar welke verhalen zitten er achter?

Makers Dirk-Jan Visser en Derk Walters woonden allebei tijdelijk in Jeruzalem. Visser als freelance fotograaf en Walters als correspondent voor NRC. Derk: “Al langer frustreert het me dat de bezetting in individuele krantenartikelen zo lastig te beschrijven is. Met deze interactieve productie willen we mensen laten ervaren wat de bezetting inhoudt, zowel voor Palestijnen als voor Joodse kolonisten.”

‘The Holy Road’ neemt je mee op road trip door de Westelijke Jordaanoever over Route 60. Deze weg wordt vanwege de vele religieuze hoogtepunten voor christenen, moslims en joden ook wel de ‘heiligste weg ter wereld’ genoemd. Anderen zien het als de ‘bezettersweg’ die de illegale nederzettingen met elkaar verbindt. De grid of control is langs en op de weg voortdurend aanwezig: de afscheidingsmuur, de vele checkpoints en wachttorens, en de verschillende gebieden die je, afhankelijk van je identiteitskaart, wel of niet in mag.

In ‘The Holy Road’ wordt de kijker al rijdend over de weg bijgepraat over de omstreden Route 60. Aan de hand van zeven multimediale verhalen geven Visser en Walters inzicht in de gevolgen van de bezetting op het dagelijks leven van mensen die hier wonen. Van de Joodse kolonisten in Kiryat Arba, die een dertienjarig meisje vermoord zagen worden door een Palestijn, en ‘kiloknaller’ Rami, die zowel Joden als Palestijnen in zijn winkel ontvangt, tot stenengooier Tito, die week in week uit demonstreert tegen het Israëlische leger.

De macht van de Israëlische autoriteiten is Derk Walters persoonlijk niet vreemd. In drie jaar correspondentschap werd hij diverse malen aangesproken op zijn ‘te kritisch’ bevonden verslaggeving. De situatie escaleerde onlangs, toen de Israëlische regering weigerde zijn visum te verlengen. Walters werd per 1 juni het land uitgezet. Dat is niet eerder gebeurd met Nederlandse journalisten. “Mijn uitzetting past in een patroon waarin Israël kritische berichtgeving over de bezetting steeds minder tolereert. Gelukkig heb ik het afgelopen jaar mijn energie nog kunnen steken in ‘The Holy Road’, om de gevolgen van de bezetting inzichtelijk te maken.”

De webdocumentaire is te bekijken op www.theholyroad.org.

The Holy Road is een productie van Prospektor in samenwerking met Dirk-Jan Visser en Derk Walters. Financieel mogelijk gemaakt door het Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Free Press Unlimited. Postcode Loterij Fonds.

Bron: Prospektor

Al 4 reacties — praat mee.