Zonder schoon water is de kans op ziekten in Gaza enorm, zegt Marij Zwart van het Nederlandse Rode Kruis. Deze schaarste ontstond door een tekort aan brandstof, die nodig is voor de zuivering van zout water. Daarnaast zijn de waterleidingen waardoor normaliter drinkwater loopt sinds de escalatie van het conflict slecht beschikbaar. Dit water is hard nodig om het gezuiverde zoute water geschikt te maken voor consumptie.

Door het grotendeels wegvallen van schoon water is de kans op infectieziekten enorm. “Mensen die vluchtten voor geweld lopen nu het gevaar besmet te raken met ziekten als diarree en schurft. Wereldwijd is diarree één van de drie grootste oorzaken van kindersterfte. De kans op hyperbesmettelijke ziekten als cholera ligt bovendien op de loer.”

“Toegang tot goede gezondheidszorg is niet langer een gegeven, waardoor ziekten die gemakkelijk te behandelen zouden moeten zijn, opeens dodelijk kunnen worden. Gebrek aan schoon water en gezondheidszorg, riolen die niet langer werken, vuil water dat op straat en in zee belandt en vuilnis dat zich langs de wegen opstapelt: het zijn dé ingrediënten voor een gezondheidsramp.”

In Gaza komt daarbovenop dat volgens cijfers van de VN zo’n 1,5 miljoen mensen van Noord- naar Zuid-Gaza zijn verplaatst. “Op een bevolking van 2,3 miljoen betekent dit dat alle publieke voorzieningen, voor zover deze nog werken, zwaar overbelast zijn. In het zuiden van Gaza wonen nu duizenden vluchtelingen in kampen of scholen. Daar zijn de risico’s op ziektenuitbraak het grootst, wegens een gebrek aan water, sanitair en elektriciteit en doordat er zo veel mensen dicht op elkaar leven. Het Rode Kruis kan mondjesmaat (medische) hulpgoederen de grens overbrengen. Deze hoeveelheid moet significant omhoog, willen we een gezondheidsramp voorkomen en mensen adequaat kunnen helpen. Want voedsel en schoon water zijn een mensenrecht,” zo stelt de Nederlandse afdeling van de internationale hulporganisatie.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.