Al eerder, in 2017 en 2019, organiseerde Culture Connection Sacred Songs in Rotterdam, met koren vanuit diverse religieuze gemeenschappen. Nu in 2023 is er een gloednieuwe editie met een focus op jong talent. Rotterdam kent een grote diversiteit aan geloofsgemeenschappen en spirituele stromingen, ieder met eigen muziek, zang en rituelen. In deze veelal verborgen werelden zijn veel talenten en muziekschatten te ontdekken. Sacred Songs put uit dit reservoir en brengt de mooiste Rotterdamse zangstemmen en muziekstijlen samen in één compositie met uitbundige Caribische gospel, melodieuze Kaapverdische liederen, christelijke hymnen, Iraanse mystieke muziek, indringende soefizang uit Turkije en Indiase devotionele muziek. De artiesten die 30 september optreden vertellen met hun zang en muziek ieder hun eigen verhaal en bieden daarmee een uniek kijkje in de pluriforme Rotterdamse samenleving.

Wendy Teixeira: eigen songs over haar leven en geloof

Wendy Teixeira
Wendy Teixeira Beeld door: Josha v Tongerloo

Een van de artiesten is Wendy Teixeira, een Rotterdamse zangeres met Kaapverdische roots. In Sacred Songs zingt zij eigen geschreven liederen waarbij ze zichzelf begeleidt op de gitaar en de kalimba. Het geloof maakt onlosmakelijk deel uit van Wendy’s leven en komt terug in haar muziek en in alles wat ze doet. Het geeft haar kracht, houvast en vrijheid.

Wendy vertelt er het volgende over: “Als kind speelde het rooms-katholieke geloof een belangrijke rol in mijn leven. Met mijn ouders kwam ik ieder weekend in de Kaapverdische parochie. Dat was mijn tweede thuis. Mijn vader speelde daar percussie in het kerkkoor en ik zat in het jongerenkoor en speelde orgel. Zo ontdekte ik mijn passie voor muziek. Op een gegeven moment verwaterde mijn geloof en raakte ik verloren in het leven. Het heeft jaren geduurd tot mijn innerlijke stem weer de overhand kreeg en ik terug verlangde naar spiritualiteit. Als alleenstaande moeder met twee kinderen besloot ik weer naar de kerk te gaan. Maar dit keer niet naar de kerkgemeenschap van mijn ouders. Ik maakte mijn eigen keuze en liet mijn kinderen meebeslissen. Ik vergeet nooit de dag dat mijn kinderen mij op een zondag wakker maakt om te vragen of zij zich klaar konden maken om naar de kerk te gaan. Tranen van vreugde stroomden over mijn wangen.”

Wendy sloot zich aan bij Geloven in Spangen, een kleinschalige jonge kerkgemeenschap in Rotterdam West. Ze noemt het “een plek waar we ons zelf mogen zijn; een plek waar ik vrijheid en vrede ervaar.” De jonge dominee van Geloven in Spangen wil dat mensen zich er thuis voelen en er terecht kunnen met hun dagelijkse strubbelingen. De kerk vervult een belangrijke sociale functie in de wijk. Volgens Wendy biedt het velen een ‘veilige haven’. Wendy Teixeira schrijft haar eigen songs in het Portugees en in het Crioulo, de taal van haar ouders. “Mijn repertoire voor Sacred Songs bestaat uit liederen die een vertaling zijn van mijn levensverhaal en uiting geven aan mijn geloof. Als moeder, verpleegkundige en muziekliefhebber heb ik een leven vol verrassingen met hoogte- en dieptepunten, verlies en overwinning. Door muziek beleef ik mijn intieme herkomst en bestemming.”

Madhu Singh: Indiase spirituele muziek als fundament

Madhu Singh
Madhu Singh Beeld door: Culture Connection

Madhu Singh is een Nederlands-Indiase zangeres, zeer geliefd in de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Haar ouders en grootvader leerden haar het Indiase spirituele zangrepertoire en al op jonge leeftijd zong zij regelmatig in tempels en op religieuze festivals. Via zangonderwijs kwam ze in ook aanraking met andere muziekstijlen waaronder Indiase klassieke muziek en Bollywood. Zij studeerde Indiase klassieke muziek aan het Rotterdamse Codarts bij de legendarische Indiase bansuri-fluitist Pandit Hariprasad Chaurasia. Tijdens haar derde studiejaar kreeg zij een beurs om te studeren aan de Sangeet Research Academy in Calcutta. “Indiase spirituele muziek betekent nog steeds heel veel voor me; deze oneindig rijke traditie ligt ten grondslag aan mijn huidige zangcarrière.”

De artiesten hebben zich bij hun repertoirekeuze laten inspireren door het thema ‘Vrede en Vrijheid’. Wat geeft je vrijheid, wat geeft je kracht en inspiratie om je eigen levenspad te volgen? Welke spirituele bronnen inspireren je om vrede voor jezelf en je omgeving te creëren? Iedere artiest geeft op een unieke manier invulling aan het thema en put daarbij uit eigen cultuur en spirituele tradities.

Madhu Singh: “Ik ben me er heel erg van bewust dat vrijheid en vrede geen vanzelfsprekendheden zijn. In deze tijd met oorlog in Europa, de toeslagenaffaire, steeds meer mensen in ons land die van de voedselbank afhankelijk zijn voel ik me soms bezwaard voor de vrede en vrijheid die ik in mijn leven geniet. Ik gun iedereen dat privilege en dat komt terug in de heilige teksten die ik in Sacred Songs ga zingen: een stuti (gebed) en een mantra voor vrede. De teksten zijn eeuwenoud; bij het zingen van ervan voel ik een sterke verbondenheid met het verleden, met degenen die voor ons het pad geplaveid hebben.”

Khorshid Dadbeh: muziek als symbool voor ultieme vrijheid

Khorshid Dadbeh
Khorshid Dadbeh Beeld door: Culture Connection

Khorshid Dadbeh is geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Zij kwam in 2019 naar Rotterdam voor een masterstudie aan de World Music Academy van Codarts. Khorshid vertolkt in Sacred Songs de mystieke muziek van de troubadours uit de berggebieden van Iran en bespeelt daarbij het snaarinstrument tanbour. Khorshid: “Deze muziek staat voor mij symbool voor ultieme vrijheid. Ze maakt deel uit van een spirituele traditie die drieduizend jaar oud is. Ik speel mijn eigen interpretatie van deze Iraanse muziek en vertaal deze maar deze tijd.”

Sacred Songs is een initiatief van stichting Culture Connection die al vijftien jaar door Nederland trekt met het project en het in iedere stad vorm en inhoud geeft met lokale zangers, koren en partners. Zo is iedere Sacred Songs anders met een eigen thema, nieuwe artiesten: vol verrassingen en onontdekte talenten. “Waar religieuze dogma’s muren tussen mensen opwerpen, brengt muziek mensen bij elkaar. Muziek maakt nieuwsgierig, opent harten en vergemakkelijkt ontmoetingen tussen mensen die elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen. Dat is voor ons een belangrijke motivatie om Sacred Songs steeds opnieuw te organiseren”, aldus Jeanneke den Boer, directeur van Culture Connection.

De diepere lagen van de stad

Madhu Singh ziet Sacred Songs als een belangrijk bindmiddel in deze tijd van toenemende polarisatie. “Rotterdam, met een zeer diverse bevolking, is misschien wel de meest geschikte stad van Nederland om dit project te hosten. Voor mij als inwoner van Rotterdam betekent Sacred Songs een mogelijkheid om te ontmoeten, te ontvangen en te geven via mijn zang.”

Madhu gaat een mantra voor vrede zingen samen met de Cantorij Delfshaven, het christelijke koor van de Pelgimsvaderskerk. “Het samenwerken met zoekers die net een andere weg naar hetzelfde doel bewandelen, vind ik boeiend. Die mogelijkheid biedt dit project. Ik vind daarbij de wederzijdse openheid koesterenswaardig”.

Khorshid Dadbeh is enthousiast om via Sacred Songs kennis te maken met musici van diverse achtergronden. “In de vijf jaar dat ik hier woon, is Rotterdam mijn tweede thuis geworden. De identiteit van de stad is voor mij heel erg verbonden met de aanwezigheid van verschillende culturen. De diverse spirituele achtergronden die hier aanwezig zijn vind ik enorm boeiend. Sacred Songs legt de diepere lagen van de stad bloot.”

Artistiek leider Monica Akihary

Monica Akihary
Monica Akihary Beeld door: Culture Connection

Artistiek leider van Sacred Songs Monica Akihary is thuis is muziekstijlen van over de hele wereld. Samen met Niels Brouwer vormt ze duo Boi Akih. Afgelopen juni won Monica de Boy Edgar prijs, de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Monica is nieuwsgierig en open minded en verlegt altijd weer haar muzikale grenzen. Bij Sacred Songs weet ze met een feilloze muzikale intuïtie de verschillende stemmen, genres en klanken samen te smeden tot één presentatie. Hierbij legt ze gelijkenissen, maar ook contrasten bloot en brengt ze met vocale improvisaties subtiele verbindingen aan.

Voor Monica Akihary is Sacred Songs iedere keer een inspirerende ervaring: “Elke editie van Sacred Songs is het voor mij bijzonder om samen te werken met vocalisten van uiteenlopende achtergronden. Om met hen van gedachten te wisselen over de door hen gekozen poëzie en muziekstukken en te leren over de betekenis ervan. Juist de verschillen maken de samenleving zo interessant. In Sacred Songs vind ik het belangrijk dat de koren en artiesten hun eigenheid kunnen tonen en dat er tegelijkertijd verbinding ontstaat.”

Brede Rotterdamse samenwerking

Sacred Songs is een productie van Culture Connection en komt tot stand in samenwerking met Rotterdamse partners als Grounds, Codarts, Pelgrimvaderskerk, Desiyup, Open Rotterdam en wijkpartners uit Delfshaven. Met dank aan Pilgrim Harbour, gemeente Rotterdam, Stichting Van Leeuwen-Lignac, DeltaportDonatiefonds, Rotaryclub Rotterdam.

Praktische informatie Sacred Songs Rotterdam

Locatie: Pelgrimvaderskerk Delfhaven, Aelbrechtskolk 20, 3024 RE Rotterdam
Datum en tijd: Zaterdag 30 september 2023, 16.30 uur  |  ticketlink
Meer info: www.culture-connection.org | https://www.culture-connection.org/category/sacred-songs/

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.