Roze 50+ is een organisatie die opkomt voor de belangen en het welzijn van lhbti-ouderen. Veel ‘roze ouderen’ durven zich niet altijd te uiten over hun identiteit. Volgens de jury onder voorzitterschap van singer-songwriter Jeangu Macrooy doen de ongeveer honderd vrijwillige ambassadeurs van Roze 50+ belangrijk werk: “Deze roze ouderen zijn de pioniers die voor onze vrijheid hebben gevochten en nu een inspiratiebron vormen voor de jongere generatie.”
Er zijn ruim 400.000 LHBTI-senioren in Nederland. Veelal opgegroeid in een tijd dat seksualiteit nauwelijks bespreekbaar was en hebben niet zelden een ‘dubbelleven’ geleid omdat zij hun ware identiteit verborgen hielden, uit angst voor reacties uit de omgeving. Eenzaamheid en sociaal isolement is bij LHBTI-senioren dan ook een aanzienlijk groter probleem dan bij hun heteroseksuele generatiegenoten. Sensitiviteit voor en kennis over seksuele diversiteit, genderidentiteit of -expressie in de zorg- en welzijnssector laat -ook heden ten dage nog- veel te wensen over waardoor veel LHBTI-senioren terughoudend zijn een beroep te doen op de zorg- en welzijnssector uit angst voor discriminatie en uitsluiting. Angst voor uitsluiting kan leiden tot eenzaamheid en verdriet.
Innovatieprijs voor Roze Kameraden Feyenoord
Er is ook een Jos Brink Innovatieprijs voor ‘inspirerende en vernieuwende inzet’. Daarvan is Paul van Dorst de winnaar. Hij is oprichter en voorzitter van de Roze Kameraden, een lhbti-supportersclub van Feyenoord. De Roze Kameraden werken aan een cultuurverandering in de voetbalwereld, waardoor iedereen zichzelf kan zijn.
De Jos Brink-prijzen zijn een initiatief van het ministerie van Onderwijs. Minister Robbert Dijkgraaf reikte de onderscheidingen zondag 4 juni uit in Amsterdam. De prijs is vernoemd naar de in 2007 overleden televisiepresentator, musicalster, vrijzinnig christelijk voorganger en stervensbegeleider Jos Brink.
Volgens Dijkgraaf is het nog altijd geen vanzelfsprekendheid dat in Nederland iedereen zichzelf kan zijn. Volgens hem is voor mensen met een andere dan de dominante seksuele identiteit “soms forse tegenwind”.
Genomineerden
Voor de Oeuvreprijs had de jury naast winnaar Stichting Roze 50+, twee personen genomineerd die hun sporen in de LHBTI-emancipatie nadrukkelijk hebben verdiend: Judith Schuyf en Wielie Elhorst.
Judith Schuyf (1951) is één van de langst actieve onderzoekers die haar werkende leven heeft gericht op de emancipatie van homoseksuele, lesbische en transgender mensen. Ze werkte ruim twintig jaar aan de Universiteit Utrecht en was daar één van de oprichters van de werkgroep Homostudies. In haar lhbtiq+ gerichte werk hield ze zich onder andere bezig met emancipatie, beleid, sport, geschiedenis, media, ouderen en de ondersteuning van gemeentes.
Wielie Elhorst was jarenlang bestuurslid en voorzitter van het Landelijk Koördinatie Punt groepen kerk en homoseksualiteit (LKP). Hierin ondernam hij tal van initiatieven om de positie van christelijke lhbtiq+personen in Nederland te verbeteren, zoals de eerste kerkelijke verklaring tegen geweld tegen homoseksuelen, het Heilig Bootje bij de Canal Parade en de Pride-kerkdiensten.
Voor de Innovatieprijs werden naast winnaar Paul van Dorst genomineerd: het What You See Festival (kunstenfestival over gender en identiteit) en Gio van den Heuvel en Jess (oprichters van Transcafé in Utrecht).