Onder de aanhef “Geachte minister-president Rutte” schrijft het Overlegorgaan: “Nu gaat het daadwerkelijk om leven of dood. Door het toenemende geweld van de snel oprukkende Taliban, zijn niet alleen de tolken maar ook hun vrouwen en kinderen in direct levensgevaar.”

“Zolang het vliegveld in Kabul nog in handen van het regeringsleger is, is er een mogelijkheid om alle tolken die de Nederlandse missie hebben ondersteund, in veiligheid te brengen. Daarvoor dient wel nu te worden doorgepakt om de eerder aan ons schriftelijk geuite gezamenlijke urgentie door de vaste commissie voor Defensie en minister Bijleveld-Schouten, gestand te doen. Bij deze doen wij daarom een persoonlijk beroep op u.”

Het OJCM toont in de brief begrip voor het beleid dat wil voorkomen dat Afghanen, die niet betrokken zijn geweest bij de Nederlandse missie, oneigenlijk gebruik zouden kunnen maken van de regeling. “Schakel oud-politiemensen en militairen in, die zich beschikbaar stellen om mensen te identificeren die zij kennen en waarmee zij nog contact onderhouden waardoor het proces snel en zorgvuldig kan worden doorlopen. Red levens zolang het vliegveld en de ambassade nog open zijn.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.